Подкрепям напълно Димитър Главчев в избора му за който и да е министър. Отговорността е негова. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Той благодари на депутатите в Народното събрание, че са се вслушали в призивите му и са взели аварийни мерки за прекратяване на отлива от армията чрез увеличаването на заплатите.

„Искам да отправя още един призив към народните представители. Призовавам ги да проверят защо капацитетът по договора с „Боташ“ остава неизползван – и за вътрешна консумация, и за продажби навън. Това означава да извършат щателна проверка откъде и какъв газ внасяме. Това е много важно“, посочи той.

„На много от народните представители истината не им изнася. Когато бяха на власт, спряха договора с „Газпром“ и декларираха, че никога повече няма да внасяме руски газ. След това дойде служебното правителство на Донев и нямаше газ.

Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, се върнаха към любимото занимание – да внасят руски газ през посредници. И затова договорът с „Боташ“, този капацитет, остава неизползван.

Вместо да продаваме и да печели България, те приеха тази абсурдна енергийна вноска, с която сринаха доверието към България като партньор и ни задраскаха като потенциален доставчик на газ.

Вероятността да не се поднови договорът за пренос на газ от русия през Украйна към Европа е огромна. Тогава изведнъж и Австрия, и Словакия, и Унгария, и други държава ще имат остра нужда от нови източници и маршрути за газ. И договорът с „Боташ“ може да бъде изключително изгоден.

Но за да печели България, трябва и компетентност, и националните да се поставят през националните и личните“, подчерта той.

Радев коментира и решението на Елена Йончева да приеме номинацията на ДПС за евродепутат. Той заяви, че всеки е свободен да търси подкрепа там, където намери за добре и да носи отговорност за решенията си.