НИМХ предупреждава за значителни валежи от дъжд, гръмотевици и градушки на Разпети петък. Оранжев код за опасно време е обявен в София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

С жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна. Единствено в областите Силистра и Добрич няма опасност от обилни валежи.

През следващото денонощие (3 май) синоптичната обстановка ще се усложни. През нощта в Западна България, а през деня и в останалата част от страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. В планинските райони валежите ще са значителни и ще са придружени с гръмотевици. На места в Югозападна България, Родопската област и западните райони на Горнотракийската низина ще има условия и за градушки. Вятърът ще бъде умерен, временно силен с променлива посока. След обяд ще се ориентира от запад и с него дневните температури ще се понижат.

Минималните температури ще са между 10° и 15°, а максималните ще са между 13° и 18°. В София минималната температура ще е около 11°, максимална - около 13°.

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд, на места значителни. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър, който привечер ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са 15°-17°. Температурата на морската вода е 14°-15°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

В събота (4 май) ще се задържи предимно облачно, с валежи, вече по-слаби, а след обяд от север ще спират, най-късно в южните райони от страната. В южните и източните райони все още са възможни значителни количества валеж. Вятърът отново ще се обърне от североизток, ще бъде слаб до умерен. Дневните температури слабо ще се повишат и максималните ще бъдат между 15° и 20°.

В неделя (5 май) ще преобладава слънчево време. Само на изолирани места след обяд ще бъде с купеста облачност, от която ще превали краткотраен дъжд. Сутринта ще бъде по-хладно с минимални температури между 5° и 10°, през деня ще се затопли още малко и дневните температури ще достигнат 17°-22°.