Организирана престъпна група, транспортирала мигранти от Турция до Западна Европа с таксита, беше разбита при акция на румънската полиция, ГДБОП и Европол. В хода на специализираната операция са задържани осем души. Това са румънски и сирийски граждани, които превеждали мигранти от България до Румъния и след това до Западна Европа. В разследването, уточняват от МВР, са се включили и службите на Австрия, Германия и Унгария.

В хода на полицейските действия претърсвания са извършени на 9 адреса на румънска територия, като на един от тях са открити 32 мигранти, (9 иракски и 21 сирийски граждани, както и двама с неустановена към момента националност). Иззети са документи, електронно оборудване и парични суми.

Според първоначалните данни таксата за трафика от Турция до Западна Европа варирала между 5000 и 10 000 евро. Престъпната мрежа е действала от Букурещ и е използвала Тимишоара като център за настаняване и улесняване на транспортирането на мигранти към Западна Европа. Заподозрените са вербували мигранти от Близкия Изток, главно Сирия, които са искали да достигнат до западноевропейски страни, предимно Германия.

Лидерът на престъпната мрежа – сириец, пребиваващ в Румъния от три години, поддържал връзки с други ключови организатори, базирани в Истанбул. Той действал като регионален координатор на престъпната дейност по този участък от маршрута. Предполага се, че е наемал румънски граждани, обикновено частни таксиметрови шофьори, за да транспортират мигрантите. Само между февруари и май румънските власти са разкрили пет случая на контрабанда на общо 70 незаконни мигранти. Те били транспортирани в камиони, скрити между стоки. Всеки мигрант е плащал между 5000 и 10 000 евро за пълното превеждане до крайната дестинация.