189 са акциите на МВР срещу купувачите на гласове, 36 души са задържани. Сигналите, постъпили във ведомството, са 258, а образуваните разследвания - 70. Това съобщи вътрешният министър Атанас Илков.
Сигналите са с близо 100 повече от тези за миналия парламентарен вот. 885 са съставените предупредителни протоколи, отчете още вътрешният министър. Илков напомни, че МВР не спира да се занимава и с всичко други свои ангажименти, сред които борбата с дрогата и нелегалната миграция и намаляването на пътния травматизъм.

По време на акциите срещу купувачите на гласове МВР хванали и незаконен дърводобив в Смолян и Кърджали. Той се правел с дерегистрисани бусове. Предполага се, че дървата са щели да бъдат ползвани за купуване на гласове за определена партия. Тепърва ще се прави анализ дали има взаимовръзката между 36-те задържани и дали са свързани с купувачи на по-високо ниво.

Илков обясни и че няма как да коментира защо няма ефективни присъди по делата срещу купувачи на гласове, тъй като въпросът е за съдебната власт.

Вътрешният министър съобщи и за разбита фабрика, бълвала по 2800 къса цигари в минута. Това са огромни щети за бюджета, каза Илков. Засега щетата за бюджета от схемата с източване а театрите е 1,5 млн. лева. Според мен обаче сумата ще стане по-голяма, каза още вътрешният министър. Той напомни, че има шестима задържани, но е възможно да има и други арестувани. Засега МВР има данни за един замесен от културното министерство. Когато разследването приключи, полицията ще информира за установеното, каза Илков.

За момента няма кибератаки, да не дърпаме дявола за опашката, добави вътрешният министър. BG-Alert сработи на 98%, каза още Илков. И обясни, че системата е изпробвана в тестова среда. Затова и хората, които не са включили опцията за тест, не получиха сигнала вчера. А основният канал работи, каза Илков.
За рокадите в МВР Илков каза, че още когато е заел поста, е дал заявка, че ще сменя хора, от които не е доволен. Такива били и рокадите в ОД на МВР - Русе, дирекция "Вътрешна сигурност", която разследва престъпленията, извършени от полицаи, и няколко районни управления в София-област.

Конкретно в районното в Пирдоп поводът бил случаят с незсдържания мъж, пребил жена, която останала без яйчници.