„Има много страх в символа на диагнозата. Хората се страхуват да оздравят връзката си с тялото въобще. А душата и тялото сякаш са разцепени едно от друго. И този проблем е много сериозен… Трябва да се разказва затова в обществото. Изправяйки се пред този проблем, трябва да проследим биографията на болестта, защо тя идва при нас и какво иска да ни каже. Трябва да я чуем, да променим може би нещо в себе си и начина, по който гледаме на света. И да се доверим на специалистите“- С тези думи писателят, режисьор и психолог Радослав Гизгинджиев се обърна снощи към многобройната аудитория по време на тържествената церемония за връчване на отличията „Бяла лястовица“- една от най-значимите кампании за борба с карцинома на млечната жлеза. Тя се организира за шести път от Комплексния онкологичен център в Бургас. Лице на инициативата тази година е Радослав Гизгинджиев, а проявата за пръв път се организира извън областния център – в Созопол. Целта е да насочи фокуса към проблема и в по-малките населени места в региона, за да се разшири обхватът на начинанието. Именно в Созопол през септември т.г., за пръв път бе проведена и благотворителна боксова гала, набраните средства от която са дарени на Фонда за лечение на онкологични заболявания. За подкрепата в каузата в помощ на най-уязвимите, снощи Община Созопол бе отличена от ръководството на Комплексния онкологичен център с награда „Бяла лястовица“.

„Инициативата ни е насочена към пациентите и техните близки, за да им вдъхне вяра, кураж и надежда. И да ги насърчи да не отлагат профилактичните прегледи. Защото предотвратяването на късното диагностициране е ключът към лечението“, каза директорът на Комплексния онкологичен център в Бургас проф. д-р Христо Бозов, д.м.

До края на годината лечебното заведение ще направи нова мащабна инвестиция със закупуването на най-съвременна, щадяща апаратура за химиотерапия, с помощта на която жените с карцином на млечната ще могат при терапия да запазят 80 процента от косите си, подчерта той. И отново призова за обществеността да повиши вниманието си към проблема, засягащ една от всеки осем жени. Бичът рак на гърдата, макар и в по-малка степен, засяга и мъже.

„Ракът на гърдата заема второ място сред всички заболявания в България и първо в Европа. У нас, по естествен начин се конкурира със сърдечно съдовите заболявания. Наша мисия е да помагаме на хората, да ги посъветваме как да се предпазят и как да се лекуват. Защото профилактиката и диагностиката носят много по-добри резултати“, заяви проф. Бозов. „Когато човек боледува, тялото се променя. И това, че в инвестицията в тази апаратура, вие сте помислили за самочувствието на жената, заради това тежко лечение и тази криза, която преживява, е много важно. И затова трябва да се говори“, посочи Радослав Гизгинджиев.

„Всяка година в България над 4 000 жени са с това заболяване. 20 процента са под 50-годишна възраст“, каза д-р Ани Драголова, специалист по образна диагностика в Комплексния онкологичен център. А в доклада си за рисковите фактори за развитие на рак, тя, заедно с д-р Биволарски, д-р Кенолов и д-р Антонов от Комплексния онкологичен център в Бургас, се обединиха около становището че, ранната диагностика спасява животи.