Две нови жалби са постъпили в Районната избирателна комисия в Бургас, като едната е от областния лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев, а другата – от Тодор Иванов от „Има такъв народ“.

В сигнала от ГЕРБ се твърди, че на територията на община Карнобат, кметът на с.Аспарухово, избран от политическа партия БСП, превозва с личния си автомобил хора и ги агитира пред сградата на кметството. До кметството се намира избирателна секция, където избирателите упражняват правото си на глас. След проверка от РИК, жалбата е отхвърлена, като е отчетено, че изборният ден протича нормално.

В жалбата от „ Има Такъв Народ“ е посочено, че в състава на избирателна секция на длъжностите секретар и член в комисията, лицата са в роднинска връзка – майка-дъщеря.

РИК-Бургас незабавно е извършила проверка по изложените в жалбата твърдения. „Беше установено, че в списъка на секционната избирателна комисия, действително фигурират иманата на двете лица, които след справка в ГД „ГРАО“ се установи че са майка и дъщеря. След началото на изборния ден – в 7.00 часа, обаче, назначеното на длъжността „секретар“ лице – дъщерята, не се е явила, като е била заменена с друго предложение от съответната партия/коалиция.“, посочват от комисията.