Парламентарните партии не са склонни да преговарят с ППДБ за правителство с техния мандат.

Нашата позиция остава непроменена - няма да подкрепим правителство с втория и третия мандат, подчерта на брифинг Деница Сачева от ГЕРБ. И допълни: “Няма смисъл да си губим времето, по-честно е да има нови избори!” Сачева подчерта, че ГЕРБ са скептични, че парламентарна група с 39 депутати може да диктува на обществото. “ППДБ да спрат да се провъзгласяват за единствени борци с корупцията”, призова и Теменужка Петкова. Представителите на най-голямата група в парламента заявиха, че ще разговарят с колегите си, защото това изисква парламентаризмът.

“Чухме, че трябва да се приеме декларация, с която народните представители да се задължат да приемат закони. Как така предварителен ангажимент, че ще приемат закони. Аз имам 30-40 години опит и това не е нормално”, каза зам.-председателят на НС от ДПС Йордан Цонев. Според него зад искането на ППДБ мандатът да се бави 3 месеца, за да се приемат закони и да се правят назначения, се крие безсилие и опит да назначат свои хора в регулаторите.

От БСП и ИТН повториха тезата си, че биха подкрепили експертен кабинет, но депутати от двете партии подчертаха, че са скептични за подкрепа на правителство с мандата на ППДБ, заради натрупан печален опит.

“Възраждане” отново подчертаха, че искат да получат третия мандат и ще разговорят с всички партии, но при никакви условия няма да подкрепят кабинет на друга политическа сила.

Според политолози, гастролиращи в сутрешните телевизионни блокове, предсрочните избори през есента са неизбежни.
При липса на консенсус за мнозинство се очаква президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат до края на тази седмица, или в първата половина на следващата.

Седем са условията на Костадин Костадинов

“Възраждане” към ППДБ: „Ще ви подкрепим, ако и вие ни подкрепите”.

“Възраждане” ще подкрепят антикорупционната декларация на ППДБ само при условие, че коалицията подкрепи тяхната декларация. В нея са изброени и седем точки, пет от които за провеждане на референдуми. Това обявиха от партията.

Обществените допитвания касаят запазване на българския лев, членството в НАТО, договора за сътрудничество със Съединените щати, военната помощ за Украйна и санкциите, наложени на Русия и създаване на компенсаторен фонд за българските предприемачи, пострадали от тях.

Останалите две условия са за създаване на преговорен екип за предоговаряне на условията за членство в Европейския съюз с участие на представители на всички парламентарно представени партии и за приемане на Закона за чуждестранните агенти.