Подготовка за стачни действия започват от Съюза на международните превозвачи (СМП), обявиха от браншовата организация в отворено писмо до медиите. „Това, което изчерпа окончателно нашето търпение, е връщането на „златния гьол“ на ГКПП „Капитан Андреево“. След толкова усилия да се спре тази корупционна практика, българската държава я въвежда отново“, заявяват от СМП.

Българската агенция по безопасност на храните казва, че епизоотичната обстановка е много тежка и затова се връща дезинфекцията на ГКПП „Капитан Андреево“, каза за „Труд news” Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на СМП. Според нас не това е причината и това преля чашата, допълни той.

Сред другите проблеми на превозвачите е затварянето на отсечката Ботевград–Мездра за довършителни дейности. Тежкотоварният трафик е отклонен през Петрохан в едната посока (с рестрикции в пикови часове и дни) и Златна Панега и Луковит в другата. Но предложенията на превозвачите за облекчаване на ситуацията не са приети. Друг проблем е опашката от над 15 км за влизане от Румъния в България през Дунав мост II.