Новоизбраният патриарх Даниил произнесе първото си слово като глава на българската църква. Той получи и символите на патриаршеското достойнство.

„В днешното объркано от умножаване на греховете ни време, всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие, милосърдие и любов към нас. Това ни задължава в предстоящото ни служение да бъдем подкрепа във вярата и живота по Бога на повереното ни духовно паство, отстояване чистотата на Христовите, вяра и благочестие, в насърчение по пътя към спасение на духовното ни паство. Затова по наставлението на апостола на народите, стремежът да се представя пред Бога безукорен работник, който вярно преподава словото на истината с голямо постоянство в скърби, в нужди, в утеснение, в скитане, в трудове, в бдения, в пости, с чистота, със знание, с дълготърпение, с благост, с Дух Свети, с нелицемерна любов, при чест и безчестие, при укори и похвали, за да бъде сърцето ни разширено за всички чеда на Българската ни православна църква, ще продължи да бъде първостепенна задача за мен в личен план" обеща новоизбраният патриарх Даниил.

„Със съзнанието за своето недостойнство за това високо отговорно служение, но и с вяра и послушание към Божията воля, изразена чрез волеизявлението на това свято събрание от канонично и законно избрани представители на целокупната ни църква, свещеноначалието, клира и православния народ, както и при свидетелството на възлюбените и дълбоко уважаеми представители на сестринските православни църкви, приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес", каза патриарх Даниил.

„Вярвам, че Господ, който гледа на сърце, и знае, че не съм се стремял към тази длъжност, като ме избра за това служение, той ще ми бъде и помощник, защото Господ възлага бреме, но и спасява. И защото сам ни е казал, че без него не можем да вършим нищо, но и че е с нас през всички дни до свършека на света", каза още главата на БПЦ.

Патриарх Даниил протегна ръка към всички православни църкви. Благодари на всички, които са уважили неговата интронизация, започвайки с вселенския патриарх Вартоломей. Последният го приветства с думите "Достоен". Вселенският патриарх Вартоломей и патриарх Даниил са прегърнаха и целунаха.

Дядо Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. „Той е Достоен!“, заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия. Жезълът, който беше връчен на Даниил, е жезълът, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е възстановена Българската патриаршия.