Игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор напуска Българската православна църква в знак на несъгласие с избора на новия патриарх Даниил. Новината съобщи самият той в социалната мрежа Facebook.

Никанор бе категоричен, че от днес нататък неговият патриарх е вселенският Вартоломей. Той смята новия български патриарх за проруски настроен, като дори намекна, че е избран от службите на Кремъл.

"КАТО ПО УЧЕБНИК НА КГБ! Патриарх Даниил Български, да ви е честит! МОЯТ ПАТРИАРХ ОТ ДНЕС СЕ КАЗВА Вартоломей Ι. Утре си подавам заявлението, че напускам БПЦ!", написа в профила си игуменът на Гигинския манастир.

Още преди да вземе решението си и преди църковния избор Никанор коментира в ефира на Нова телевизия, че ще напусне БПЦ, ако бъде избран Даниил.

"Само преди няколко дни отец Даниил нападна Вселенския патриарх. Ако застане такъв човек с бялото було - за мен това е дъното на Българската православна църква. Вие ще видите какво ще стане. Жалко за България", заяви архимандрит Никанор. "Аз лично, ако стане патриарх Даниил, ще трябва да напусна Българската православна църква. Няма да бъде етично да заемам такава позиция", подчерта той.