Централната избирателна комисия отказва да регистрира коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ на Делян Пеевски за участие в частичните избори за кмет на няколко населени места, насрочени за 20 октомври. Решението беше публикувано на интернет страницата на ЦИК преди минитуи.

Отказът е изборите за кмет на кметство Висока поляна, община Хитрино, област Шумен, за кмет на кметство Череша, община Руен, област Бургас, за кмет на кметство Ковачевци, община Самоков, Софийска област, за кмет на кметство Коиловци, община Плевен, област Плевен, за кмет на кметство Ново Железаре, община Хисаря, област Пловдив, за кмет на кметство Бузовград, община Казанлък, област Стара Загора, за кмет на кметство Трояново, община Камено, област Бургас, за кмет на кметство Ясенково, община Венец, област Шумен, за кмет на кметство Студена, община Свиленград, област Хасково, за кмет на кметство Бистрица, община Дупница, област Кюстендил, за кмет на район „Одесос“, община Варна, област Варна, за кмет на район „Приморски“, община Варна, област Варна, за кмет на кметство Лозен, Столична община, област София, и за кмет на кметство Войнягово, община Карлово, област Пловдив.

От избирателната комисия посочват, че партия ДПС е регистрирана с Решение № 2359-МИ от 12.09.2023 г., и на основание чл. 127, ал. 1 и 3 Изборния кодекс е недопустимо участието на една и съща партия самостоятелно и в коалиция за едни и същи избори.

От ЦИК вече веднъж постановиха отказ, но след това се коригираха и изпратиха указание за изваждане на партията ДПС от състава на коалицията "ДПС - Ново начало". След като указанията не са били изпълнени, сега ЦИК окончателно постановява отказ.