Израелските въоръжени сили заявиха, че са нанесли "прецизен удар" по централата на "Хизбула" в Бейрут, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари обяви това в телевизионно изявление, след като експлозия в Бейрут изпрати огромни облаци от оранжев и черен дим в небето над ливанската столица.



Мощната експлозия бе толкова силна, че изпочупи прозорци и разтърси къщи на около 30 километра северно от Бейрут. Към мястото на взривовете се отправиха линейки.
Редица мощни израелски въздушни удари разтърсиха днес едно от най-гъсто населените предградия на Бейрут и звукът от експлозиите се чуваше в цялата столица, посочва АП.
Ударът бе нанесен час след като хиляди хора присъстваха на погребението на високопоставен командир на "Хизбула", който бе убит вчера.

По-рано днес при израелски въздушен удар бе убито деветчленно семейство в ливанско погранично селище, казаха властите. Най-малко 25 души са загинали при израелски удари тази сутрин, заяви министърът на здравеопазването на Ливан Фирас Абиад, с което броят на жертвите в Ливан тази седмица е надхвърлил 720. По думите на Абиад сред загиналите има десетки жени и деца.

Израелските въоръжени сили заявиха, че в рамките на два часа са нанесли десетки удари в южната част на Ливан, включително в градовете Сидон и Набатея. Според тях ударите са били насочени срещу ракетни установки и инфраструктура на "Хизбула", а групировката е изстреляла залп от ракети към северния израелски град Тиберия.

Ливан се опитва да се справи с нарастващия брой жертви и с вълната от десетки хиляди хора, които напуснаха домовете си на фона на възможността за избухване на пълномащабна война между Израел и "Хизбула", коментира АП.

На фона на продължаващата размяна на огън между двете страни израелският премиер Бенямин Нетаняху се изказа пред световните лидери в ООН и се зарече да продължи да ограничава способностите на "Хизбула“, докато Израел не постигне целите си по границата с Ливан, като по този начин още повече помрачи надеждите за договаряне на прекратяване на огъня.