Машинният вот е напълно опорочен, а продължаващите разпри около него единствено намаляват допълнително и без това много ниската изборна активност. Това мнение изрази пред “Труд” проф. Михаил Константинов, бивш дългогодишен заместник-председател на Централната избирателна комисия. Той коментира поредните неразбории около машинния вот - първо “пазаренето” между ЦИК и фирмата, която поддържа устройствата, както и последната драма около това кой и колко да плаща за склада, където те се съхраняват (виж карето).

“Надявам се, че и последният българин вече разбра защо Европа не гласува с машини. Толкоз. След всички скандали хората изхвърлиха машините, а ние в момента се занимаваме с тях, вместо с политики. И после се чудим, че политическата ни система е скапана, докато постоянно се занимаваме с глупости. Машините не повишават доверието в изборния процес, а напротив - разрушават го”, отсече той.

Макар и вече държавата да е дала десетки милиони за въпросните изборни устройства, те би трябвало да бъдат “пенсионирани”, смята професорът: “Милионите, които ги дадохме за машините, някой си ги прибра, халал да са му. Нали знаете - не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава.”

Константинов излезе и с иновативна идея - да въведем гласуване с пръстов отпечатък, каквато е практиката в някои африкански държави, а и каквато е била тя в Европа в ранните години на демократичното є развитие.

“Имам едно предложение - да вземем машини, каквито има в африканските държави. Там има таблети, отива човек, слага си палеца на таблета, ако има право да гласува го прави, ако няма - не. Тогава няма и списъци, няма двойно гласуване. А комисията се състои от един човек, а отвън стои полицай с автомат и пази. Това е изборът - или да гласуваме както в Европа с хартия, или се доверяваме на техниката и гласуваме както в Африка. Впрочем така - с палец, се гласува и в българския парламент. А колко ще струва - един таблет струва около 500 лв., а всички общо около 15 милиона. Тези разходи ще се спестят още при първите избори заради по-ниските средства, които ще се дадат за заплати на комисиите”, предлага Михаил Константинов.