"Икономиката е двадесети месец надолу. Това, което мога да обещая е, че ще положа всички усилия и ще направя компромиси, за да направим правителство".

В това увери лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с партийния актив и граждани в Русе.

"С тези четири години популизъм, като кораб без котви по Дунав вървим. Тук е голяма вина на ГЕРБ, а и моя лична, че партията не остана като котва. Направили сме една държава от Африка, ТИР след ТИР - през селата и градовете! Не ни ли е срам, бе?!? 4 години, след като сме си тръгнали! 4 години, след като решихте да променяте нещо в Русе", разгневи се Бойко Борисов на ставащо в града и областта в последните четири години.

Борисов отново изтъкна като потенциален проблем номер едно засилващия се мигрантски натиск, както и темата за влизането на България в Шенгенското пространство със сухопътни граници, за което Австрия за пореден път ни попари.

"За нелегалната миграция предстои голям проблем, ако не сме ние и го решим. Темата Шенген, не че не е важна, не че няма да се борим, но и днес да ни приемат, на границата с Германия няма Шенген, на границата с Австрия няма Шенген и там пак ще ви спрат. Да, когато никой не искаше да говори с Ердоган, аз направих среща във Варна и дойдоха всички от Европа и решихме, че ще се плати, ще се платят милиарди и мигрантите ще стоят в Турция. Това е моя и наша заслуга, че спряхме мигрантите", акцентира Борисов, като припомни събитията оттогава.

"Рядко глупави сме - и лидерите на ПП-ДБ, и на ДПС, и ние. Тук споменавам аз, другите не можеш да ги преброиш колко са. Те казват, равно отдалечени, какво значи това. Вместо да излизаме да говорим какво успяхме да свършим заедно, цялата редица тук излиза и говори срещу ПП-ДБ, без да им споменава имената. А всъщност - не са много вариантите. Те предлагат равноотдалечен. Бих предложил равноприближен, нищо, че и то не звучи добре. Но това дали ще е стабилно? Ако се избере такъв кабинет, те ще започнат да ги атакуват от първия или втория ден, с колко ти е часът и т.н. и накрая ще ги свалят. Защото няма по-добри от тях", обърна се Борисов към своите съпартийци.

Заедно с него на срещата в Русе бяха Делян Добрев, проф. Костадин Ангелов, Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев и Николай Нанков и други.

На русенци Бойко Борисов припомни постната пица на Дянков, за която толкова са му се подигравали на времето, но и това, че след затягането на коланите за година е оставил държавата пак метафорично - с "мазнинка".

"За бюджета на Русе съм се борил като да свой кмет. Колко ни се подиграва за постната пица на Дянков, но ние тогава влязохме в управлението с 6-7 милиарда дупка. Първата година колана до дупка и след това ви оставих държава с мазнина. И пак ме подиграваха за мазнинката. При нас еврофондовете се усвояваха до 93%, до 98% и съм се карал с Томислав Дончев защо не сме усвоили още някакви нула и нещо отгоре", напомни Борисов.

"Какво не е направено в Русе, парка около Дунав, църквите ли, спортните ли зали? Какво да ви убеждавам?! Ако искате!", обърна се той към дошлите на срещата граждани на Русе.

Лидерът на ГЕРБ изрази огорчение, че темата в медиите е "за Илхан, за Кючюк, за Мехмед" и изборът на главен прокурор.

"Тема номер едно е защо има един кандидат за главен прокурор. Та ние полиците правителство не можем да си направим, взехме да се занимаваме с други институции. Ние в Европа редовно сме пращали по един кандидат за позиция", подчерта той.

"Искам русенци само да си спомнят кой какво е направил за тях, нищо повече", обърна се Борисов в края на разговора с гражданите на гража, който се излъчваше на живо и онлайн.