ЕЦБ намали лихвите за трети път тази година. Решението беше взето, след като последни данни показаха, че бързото отстъпление на инфлацията е съпроводено с влошаване на икономиката в еврозоната.

Темата коментираха финансистът Левон Хампарцумян и председателят на сдружение "Институт на дипломираните финансови консултанти" Преслав Китипов.

„Новината е очаквана. Европейската икономика показва по-всеобхватни признаци на забавяне, но не са лихвите тези, които пречат. Има структурни проблеми, които не могат да се решат с лихвените нива“, смята Хампарцумян. По думите му Европа следва да се реиндустриализира по стандартите на 21 век.





„Трябва да обърнем внимание на трансфера на ЕЦБ към българската действителност. Той не е директен, защото България не е член на еврозоната. Въпреки това има отражение и тук“, посочи на свой ред Китипов.

Финансистът отбеляза, че България трябва да поиска нов конвергентен доклад и уточни, че страната дългосрочно има интерес да приеме еврото. Китипов сподели същата позиция по този въпрос.