Говорителят на ООН Йенс Лаерке изрази тревога относно израелската военна тактика на Западния бряг, осъждайки прекомерната употреба на сила, след като през последната седмица загинали най-малко девет палестинци, сред които и дете.

Говорителят на ООН, Йенс Лаерке, осъди военните действия на Израел на Западния бряг, изразявайки загриженост за прекомерната употреба на сила. На брифинг той подчерта, че израелските действия, довели до смъртта на най-малко девет палестинци през последната седмица, са сериозна заплаха, съобщи Ройтерс.

Лаерке определи тактиката на Израел като "подобна на война" и предупреди за нарастващата хуманитарна криза, като сред убитите е имало и дете. Израелските сили твърдят, че повечето от загиналите са били участници в атаки срещу израелци.

Вчера стана ясно, че сред жертвите са двама палестинци от Дженин, включително тийнейджър. Освен това, 59-годишната Ханан Абу Салами е била застреляна, докато берела маслини близо до Дженин, въпреки съществуващо споразумение, което позволява на селяните да извършват тази дейност на определено разстояние от разделителната стена.