Избирателна активност трябва да се вдигне, за да има честни избори и да се състави правителство.

Това смятат представители на повечето водещи партии, които гостуваха в "Панорама" по БНТ.

В студиото бяха Тома Биков от ГЕРБ, Мартин Димитров от ПП-ДБ, Станислав Балабанов от "Има такъв народ" (ИТН), Петър Петров от "Възраждане", Иван Иванов от БСП и Ивелин Михайлов от "Величие".

"За всичко основната тема е това дали ще има правителство. Избирателната активност е ниска, защото последните четири години управляващите не се справят.

В последните четири години участвахме в едно управление. Подкрепяйки го.

Ние платихме цената за това. Беше неуспешно правителство, за което никой не носи отговорност", посочи Биков.


"Държавата отсъства в тази ситуация. Този, който контролира настоящето е господар на миналото. Важно е да намерим опорните точки на държавата", каза Балабанов.


"Политическата криза подронва доверието на гражданите в институциите. Ние създадохме това обединение за да бъдем силна опозиция.

Когато БСП е била в управлението - винаги сме постигали успехи. Без силна левица няма държава", смята Иван Иванов.


"Има много възможности, която България не трябва да изпуска. Трябва да има честни избори и хората да гласуват. Еврозоната и Шенген ще дадат възможности за по-висок стандарт", каза Мартин Димитров.


"Борбата с овладяната държава започва с едно масово гласуване. "Възраждане" трябва да обедини една нация от скептици", допълни Петър Петров.


"Умишлено се лансира от политиците термина "борба с корупцията". Всички партии участват в една организирана престъпна група (ОПГ).

Икономика и просперитет има само в спокойна държава, в която работят институциите. А хората не вярват, че те работят. Трябва на дела да покажем, че нещо може да се случи", обяви от своя страна Михайлов.


"Няколко компании решиха да приберат едни милиарди с тези фотоволтаични системи, съпротивихме се на ПП-ДБ", каза Балабанов.

"Даваме алтернатива. Борим се с корупцията, с хората, които съсипват България. Това е битка, която трябва да се води. Колегата от ИТН казва - не му харесва Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Алтернатива се дава с предложения и политики", каза Димитров.

"Партията на Мартин Димитров води епична борба с "Възраждане" за второто място, която ще загуби", сигурен е Петров.

За и против експертно правителство

"Тези, които не харесват модела с експертно правителство, не казват какво предлагат. В момента няма друго разумно решение", каза Димитров.

"Като се провалиш - няма кой да носи отговорност. Да се съобразим с вота на гражданите и да се състави коалиционно правителство, а не да се караме - този министър е мой или твой.

Предлагате временно правителство, което и в Италия беше временно. Ако се ангажираме, че ще правим кабинет за година - още повече ще изчезнат хората пред урните", отговори Биков.

"Биков звучи като човек, който е провалил 7 управленски мандата", отвърна Димитров. "Затова се посочват политически хора", не отстъпи Биков.

"Г-н Димитров явно сега се събужда. Това беше формулата на БСП, не тяхна. Те имат някакъв план - направен с промяната в Конституцията, когато подариха властта на ГЕРБ и ДПС. На ГЕРБ не им трябва правителство, те си управляват със служебно", каза Иванов.

Биков: С кое управляваме?

Иванов: Главчев не го ли познавате?

Балабанов: Ние предложихме ясна програма. Всички бяха съгласни с нас имаше мнозинство, без ГЕРБ и ДПС, но Кирил Петков реши да ходи на избори. Всичко беше потвърдено от всички, но Петков се отметна.

Михайлов: Няма как да се направи правителство с мафия. ГЕРБ, ПП-ДБ смазват всеки човек, който иска да направи нещо с техните медии. Само политиците не знае, че царят е гол, всички го виждат.

Петров: Казваме: Питай народа! Нека питаме хората за най-важните неща. Еврозона, американски бази, санкции срещу Русия, цялата тази ситуация и политическа вихрушка буди недоверие. Искаме по-често допитване до българите. Имаме действащ парламент, ще има следващ.

Биков: Имаме служебни правителства, чиято основна цел е да правят избори. Имахме финансов министър (Асен Василе), който говори за стабилна бедност. Г-н Димитров не е съгласен с него, но няма да си го каже.

Димитров: Много къса памет има г-н Биков. Когато направихме последното редовно правителство, служебното на Радев направи дефицит от 6%, ние оставихме 3 пъти по-малко - 1,9%. Можем да дадем огромен шанс на икономиката.

Иванов: Няма бюджет 2025 г. Това е смъртта на БГ икономиката. Заедно приехте един вариант на ПВУ, послле вие го довършихте, за да оставите десетки хиляди на улицата. Цената на тока десет пъти нагоре.

Балабанов: Димитров да се събуди от този сън, в който го е приспал Асен Василев. Не го казвам аз, а МФ. В момента са 9%. Асен Василев срина държавата с постоянното теглене на заеми. Заради него ви бутнахме.

Димитров: Дългът при нас намаля. За дефицитът са празни приказки на служебния кабинет. Адекватно правителство ще се справи лесно с дефицита. Добре, че сме ние да решаваме дефицитите.

Петров: Основната част от БВП е от вътрешното потребление, за това трябва да се привлекат инвестиции. 17 години, след като влязохме в ЕС, все още сме най-бедната държава. Няма как да искаме да вържем БВП с пазари като Англия и Франция.

Биков: Ние нямаме работна ръка, говорим за инвестиции.

Иванов: Те хората избягаха от вашето управление.

Михайлов: Обръчи от фирми задвижват икономиката и изнасят парите, говорите за такива редовни правителства. Хан Аспарух е бил предприемач, не му е трябвал БРИКС или Европейския съюз (ЕС), за да създаде държава.

Ние сами си я създаваме и управляваме. Ако махнем мафията от управлението, гарантирам ви, че поне 1000 предприемачи ще се върнат в България.
Източник: Блиц