Основните притеснения на хората от карнобатска община са свързани с безводието. Това е изключително голям проблем, не само за нас, но и за много населени места от страната, на който трябва да се търси комплексно решение на национално ниво, смята кандидатът за народен представител от Бургаски регион

Христо Георгиев е на 50 години е, семеен, с едно дете. Завършил е Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Работи като учител по История и цивилизация в Карнобат.

-Господин Георгиев, какъв е Вашият личен мотив да участвате в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящите парламентарни избори?

-Участието ми в листата на коалиция ГЕРБ-СДС на предстоящите предсрочни парламентарни избори е израз на личната ми отговорност да се подобри политическата ситуация и да се търсят решения за стабилност на държавата. Мотивира ме желанието да защитавам интересите на обикновените граждани, които страдат най-много от липсата на устойчиви политики в дългосрочен план. Прекратяването на тази политическата криза ще помогне за решаването на социални и икономически проблеми. Разбира се, това би било възможно само при редовно правителство с пълен мандат.

-Вие сте педагог, работите в сферата на образованието, основен акцент в програмата на ГЕРБ. Какви са грешките в образователна ни система, каква е Вашата визия за промяна?

-Образованието винаги е било основен приоритет за ГЕРБ-СДС, защото то е в основата на едно отговорно общество. Бих казал, че е доста динамично развиваща се система, която трябва да изпреварва времето, за да отговори на предизвикателствата в бъдеще. В тази връзка един от основните моменти, на които акцентираме в нашата програма, е промяната в учебните програми, за да се премине към формиране на умения у децата, а не просто заучаване на материала. Към настоя момент програмите са твърде тежки и амбициозни, което, според мен, води до демотивация за учене.

-Каква е Вашата визия за развитието на малките населени места в Община Бургас? От какво имат нужда хората и Вие можете ли да бъдете полезен в едно бъдещо управление?

-Ако трябва да обобщя с едно изречение – моята визия е свързана с по-добро качество на живот. Осигуряване на добра свързаност между малките населени места с общинските центрове и областния град, подобряване на достъпа до здравеопазване и надеждно водоснабдяване – все проблеми, които трябва да намерят своето решение. Ролята на един народен представител е тази – да намира законодателни решения.

-Какви са ангажиментите, които Вие лично поемате към жителите на Бургаска област?

Да съдействам за по-бързото разрешаване на важни за общността проблеми, като обходен път за град Карнобат и град Айтос. Селата Аспарухово, Трояново и Крушово имат общ водоисточник, който се нуждае от малка инвестиция но ще подобри водоподаването и за трите села.

-Трябва ли, според Вас, държавата да отделя повече внимание на общините и да финансира повече проекти и какви в по-малките населени места?

-Определено би било добре да се отделят повече средства от републиканския бюджет за финансиране на проекти. Според мен трябва да се работи в две основни посоки – реализиране на инфраструктурни проекти – пътища и канализация и стимулиране на бизнеса да инвестира в по-малки населени места - така бизнеса ще има работна ръка, а съответно безработицата в малкото населено място ще се понижи.

-В края на предизборната кампания сме. Какви проблеми споделят с вас хората от Карнобат и селата? Какво е вашето решение за тях?

-Основните притеснения на хората от карнобатска община са свързани с безводието. Страховете да бъдат на воден режим са доста основателни, имайки предвид и климатичните изменения. Това е изключително голям проблем, не само за нас, но и за много населени места от страната, на който трябва да се търси комплексно решение на национално ниво.

-С какви думи бихте мотивирали хората да излязат да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 27 октомври?

-Независимо от партийните пристрастия, всички искаме едно – стабилност, справедливост и развитие. Макар и разочаровани и уморени от политическата криза, бъдещето на нашите деца зависи от нашите действия днес, а демокрацията означава участие. Апатията няма да ни реши проблемите. Държавата, всички ние, имаме нужда от сигурност, каквато може да даде редовното правителство.