7 партии влизат в 51-ото Народно събрание, сочат данните от най-новото национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 15-20 октомври по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

ГЕРБ-СДС са първа политическа сила с 24%, следвани от ПП-ДБ с 14,1% подкрепа. „Възраждане“ са трети с 13,1%, а четвърта политическа сила е Алианс за права и свободи с 8,3% подкрепа.

Следват „ДПС - Ново начало“ със 7,2% подкрепа, „БСП - Обединена левица“ със 7% и „Има такъв народ“ с 4,6%.

Електорална мобилизация

37% са посочили, че ще гласуват на предстоящите избори на 27 октомври. По думите на социолога заявената готовност за гласуване при проучване обикновено е по-ниска от реалната и това е обичаен феномен.

Според Добромир Живков може да се очаква избирателната активност да е подобна на тази през месец юни.

„Има резерв за това да се влезе в изборите с една по-нормална избирателна активност“, допълни той.

Удовлетворение от развитието на страната

Около избори удовлетворението от посоката на развитието на страната достига критични стойности, коментира Добромир Живков.

Около 70-80% са неудовлетворените, а удовлетворените са много малко – около 10%.

Доверие в институциите

„Този кабинет определено не провокира ентусиазъм у нас. Доста по-висок беше рейтингът на кабинета на Гълъб Донев, докато откакто е кабинетът на Димитър Главчев ситуацията стои по-скоро в ниските тонове“, посочи Живков.

Недоверието в кабинета „Главчев“ е 52%, а доверието – 17%.

Недоверието в Народното събрание също е голямо - 74%, а доверието е едва 6%.

Това е рекордно ниско ниво на доверието в българския парламент, коментира Добромир Живков. По думите му това е устойчив тренд на ниски стойности.

„Финалът на парламента и последните заседания имат пряко влияние върху това, защото се видяха неприятни сцени. Видя се, че политическите сили не могат да се обединят около каузи“, каза още социологът.

Служебното правителство

С това мнение са съгласни 19%, докато 66% не са съгласни. Неутрални остават 15%.

„Българското общество не просто иска изпълнителна власт, а политическа отговорност за бъдещето на страната, защото това безвремие не действа добре и не можем да се организираме като държава, за да продължим напред. Това може да изиграе положителен ефект върху мобилизацията на българските граждани на предстоящия вот“, коментира Живков.