Военната цензура в Израел разреши публикуването на снимка, показваща щетите от дрон, изстрелян от "Хизбула", който е ударил дома на премиера Бенямин Нетаняху в Кесария

Военната цензура в Израел разреши публикуването на снимка, показваща експлозия, която е счупила стъклото, но не е проникнала в дома на премиера Бенямин Нетаняху в Кесария. "Хизбула" пое "пълна, цялостна и изключителна отговорност" за дръзката атака, съобщи "Times of Israel".

Дронът, изстрелян от "Хизбула" от Ливан, е попаднал в резиденцията на министър-председателя в събота и е нанесъл щети след взрива. Публикуваната снимка, която преди това беше забранена, показва щетите в дома на Нетаняху.

Взривът е счупил стъклото на прозореца в спалнята на премиера, но не е проникнал в къщата благодарение на подсиленото стъкло и допълнителните защити. Парчета стъкло са паднали в басейна на семейството и в двора, но няма пострадали, тъй като Нетаняху и съпругата му не са били вкъщи по това време.

В изявление от вторник "Хизбула" обяви, че носи "пълна, цялостна и изключителна отговорност за операцията в Кесария, насочена срещу Нетаняху". Премиерът коментира атаката като опит за убийство, заявявайки: "Опитът на проксито на Иран 'Хизбула' да убие мен и жена ми днес беше сериозна грешка."

Нетаняху обвини "агентите на Иран" за атаката и се закани, че всеки, който навреди на израелците, ще плати "висока цена". Саудитската новинарска мрежа "Ал-Хадат" съобщи, че израелското разследване е установило участие на служители от иранското посолство в Бейрут в атаката.

Според израелската армия, дронът е бил един от трите, изстреляни от Ливан, а останалите два са били свалени. Разследването показва, че в Кесария не е прозвучала аларма, предупреждаваща за нападението. Бойни хеликоптери, изпратени в района, не успели да открият дрона, за който се смята, че се е разбил.

Израел вече сигнализира, че очакваното отмъщение за ракетния обстрел от 1 октомври може да се разшири след удара с дрон, който страната определи като опит за убийство на премиера. Иран обяви, че ракетната атака е била в отговор на предишни удари, включващи смъртта на висши командири на "Хизбула".