Тежък политически сблъсък между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ (ПП-ДБ) се случи в сутрешния блок на bTV.

В предизборния дебат участваха Росен Желязков и Делян Добрев от ГЕРБ-СДС срещу Николай Денков и Кристина Петкова от ПП-ДБ.


На въпроса защо се провали ротацията, бившият премиер Николай Денков отговори: „Препъна се ротацията в борбата с корупцията. Това, че трябва да бъдат приети закони, антикорупционна комисия. Ако нещо спъна ротацията, това е , че трябва да направим крачка напред за реални решения за борба с корупцията“.

Опит за споразумение

„Мисля, че и двете страни към онзи момент направиха грешка. Ако непрекъснато се взираме в нерешените проблеми, ние няма да намерим решение. То минава през много ясни показатели и политики. Ако може да откроя грешка, това е, че нямахме коалиционно споразумение. Подценихме отношенията между партньорите в т.нар. сглобка“, посочи Росен Желязков.

Делян Добрев не се съгласи: „Грешка беше самата сглобка. Тя има цифрово изражение. То е 18 млрд. дефицит в бюджета за следващата година. Денков тук ми говори за корупция. За каква корупция говорите, като по време на вашата сглобка тя достигна рекордни стойности. Точно вие да ми говорите как сте се борили с корупцията е несериозно. Да не отваряме темата за „Лукойл“.


Намеси се и Кристина Петкова: „Нека не започваме така дебата, защото можем да говорим много за корупция, свързана с вашето име – „Южен поток“, безплатните обещания за саниране, за всички неистини, които сте изричали в този и много ефири. Нека да се държим възпитано и да спазваме регламента“.

„Не ми извъртайте думите и да си пуснете опорките. Това, което казах, е че трябва да приемем закони. Не ми слагайте етикети!“, призова Денков.

Спокойният тон беше възстановен от Росен Желязков.

Той разкри какви са вариантите на ГЕРБ за съставяне на правителство.

Съставяне на кабинет

„Вярваме, че втората сила ще бъде ПП-ДБ. Различната тенденция ще покаже, че България завива в неотклонния си път към силна европейска интеграция. Клетви, че няма да се подкрепи първия мандат, са изключително грешни, дори с цел да се нахъса електоратът“, заяви той.

„Кабинетът трябва да изглежда по следния начин: ако получим подкрепа на втория, заедно да обсъдим от кого ще търсим още подкрепа. Ако не получим подкрепа от втория, тогава ще предложим правителство на малцинството и ще очакваме подкрепа на база заявените от нас приоритети и стратегически цели“, обясни той.

„Не е изключено да предложим съвместно правителство на малцинството, което да има пак коалиционна форма и пак да търсим подкрепа. Тогава темата за равноотдалечен премиер трябва да придобие характеристиката на равноприближен премиер. Той трябва да носи политическата отговорност“, добави Желязков.

Денков пък призна своя грешка като премиер: „Аз не огласих публично кои бяха предложените министри от ГЕРБ. Това е грешка, сега вече ще е ясно. Като почнат безобразията да е ясно кой поема политическата отговорност“.

Попитан от Желязков кой е кандидатът на ПП-ДБ за „равноотдаелчен премиер“, Денков каза: „Има хора с такъв профил. Говорил съм с тях лично. Когато е необходимо, ще бъдат сложени на масата на преговорите. Ще има възможност всеки да предложи такава фигура“.

„Това е анонс към всички, които искат да подкрепят програмата и целите. С Пеевски сме казали, че няма да правим нищо общо. Това е въпрос, който ще ви задам. Вие ще трябва да изберете“, добави Денков.

Бомба за името на премиера

По думите му, абсолютно неприемливо е Бойко Борисов да е премиер.

Делян Добрев се включи: „На мен ми се струва, че ми давате думата, за да живне малко разговорът. Аз не чух нещо кой знае какво. Струва ми се, че се готви отново ляво популистко правителство. Този равноотдалечен премиер ще е фигурата, зад която това управление ще се скрие. Ляво и популистко правителство с уклон на изток – към Русия и Путин. Без ГЕРБ означава правителство с някаква си фигура, което е подкрепено от „Възраждане“.

„Всички клетви, че ние няма да подкрепим ГЕРБ, са оправдания да се случи това отново популистко и ляво“, добави той.

Кристина Петкова контрира: „Популистко и ляво правителство, което вие подкрепихте?“, а Добрев призна, че това е било грешка.

„Вие уж сте дясна партия, 3 години подкрепяхте левите бюджети на Асен Василев“, отвърна той към представителката на ДБ. И повтори за дупката в бюджета от 18 млрд. лв.

„Нашия дълг спрямо БВП спадна. И никога не сме прехвърляли дефицита, който беше заложен“, отрече Денков.

Делян Добрев посочи, че само двама икономисти в страната отричат дефицитът да е 18 млрд. лв. „Отрича го финансовия министър Петкова и Левон Хампарцумян. Според мен го готвите за независимата равноотдалечена фигура, която готвите за премиер“, хвърли бомба той.


„Искате ли да се хванем на бас, че няма да има 18 млрд. дефицит? И инфлацията ще бъдат под 3%“, предложи Денков.

„Ако има правителство между вас и „Възраждане“, няма да е 18 млрд. а над 20“, отвърна му Делян Добрев.

Остър спор и лични истории

Добрев каза още, че излиза, че няма дефицит, защото се забавя сметката. Денков енергично го обвини в лъжа и двамата влязоха в остър спор и се наложи намесата на водещите.

Денков увери от своя страна, че с „Възраждане“ ПП-ДБ няма да правят правителство.

На острите обвинения на Денков към ГЕРБ, Росен Желязков му направи забележка: „Не използвайте толкова остри думи, г-н Денков. Често го правите. В понеделник нашите разговори не трябва да са по този начин“.

„Отсега ви казваме ясно, предлагайки Борисов вие отрязвате възможността ние даже да започнем преговори. Борисов беше човекът, който сложи Пеевски на масата, когато тръгнахме да преговаряме“, заяви Николай Денков.


„В кабинета на Борисов идвахте всички. Доколкото си спомням, по време на преговорите с енергетиците, вие с Пеевски си пишехте СМС-и“, контрира го Желязков. Денков нарече това „опорка“.

„Ако сте навили речитативната латерна по един и същи начин, няма да стане никакъв разговор“, възмути се Желязков, който явно беше отворен за конструктивен разговор.

Делян Добрев реши да сподели: „Ще ви разкажа една история, на която лично аз съм участник. Обажда ми се един ден Пеевски преди една година и казва „Може ли да дойдеш до моя кабинет“. Отивам аз, там стояха само двама души – Пеевски и Асен Василев. Те двамата обсъждаха какви решения да се вземат. Извикаха ме мен, за да ми кажат какво мислят, че е тяхното мнение. Тук се пришива Пеевски към ГЕРБ, при положение че ПП-ДБ имат лични срещи на 4 очи“.

„Това означава, че те за пред хората казват, че Пеевски е много лош, а в същото време на 4 очи вземат решения“, добави той.

Денков пък разказа своя история: „Един от хората, който стои до Борисов, вдига телефона и казва: „Деляне, какво правим тук“. И това не бяхте вие“.


Борбата с корупцията

„Четете закона и спрете вече да спекулирате. Това е преднамерено!“, повиши тон Желязков по отношение на антикорупционното законодателство.

„Пак си говорим нещо в стил Хари Потър, където не се споменава името на Волдемор. Ако подпишем коалиционното споразумение, в него има цели, политики, индикатори на споразумението. Когато политиките са договорени, тогава е много лесно“, подчерта той.

„Вие, г-н Денков, не се дръжте като обиден бивш премиер“, призова той.

„Той не стана външен министър. Трябваше да пътува“, подкрепи го Делян Добрев.

„Пътувал съм достатъчно, г-н Добрев. Не се притеснявайте“, отвърна Денков.

Финална оферта

"Ако преговаряме и сме в коалиция вече уточнена с вас за подкрепа на политиките, тогава ще преговаряме, с когото смятаме, че е удачно да преговаряме на база на тези цели. Но това ще го решаваме заедно. Ако вие не искате да подкрепите правителство или не искате да подкрепите първия общ мандат, тогава ние ще предложим правителство на малцинството и няма да преговаряме с който и е да друг", заяви Росен Желязков.

"Доста внимателно се избутва въпросът встрани", не остана доволен Денков.

"Вие не сте готови да мислите за сериозно управление в 51-то Народно събрание. Вие тласкате България към осми избори. Вие не давате никакво решение", възрази Желязков.

"Седми поредни избори. Вие имахте безброй пъти възможността да съставите правителство. Търсихте подкрепа, не я получихте. Отново в момента ни казвате, ние като сме първи, ще ви предложим още от същото. Извинявайте много, фигурата на Бойко Борисов беше причината за протестите 2020 година. И продължава да бъде причина за положението, в което се намира държавата в момента", намеси се Кристина Петкова.


Делян Добрев възрази: "Усвоявахме 99% от европейските средства, сега усвояваме 5. Европа вярваше на Борисов и отпускаше средства. Магистрали се строяха, пътища се строяха".

"Коя магистрала се построи? Искате ли да се качим в колата? Моля ви се, това е истински срам в момента", не се съгласи Петкова.

"Какво ми се молите? Вие не пътувате ли в България? Кой ги построи тези магистрали? ЕС по времето на на Бойко Борисов. Какво "Боже Господи"?, продължи Добрев.

"От това се отвратиха хората и лично аз. Как не ви е срам? Безумно нагъл сте", не се отказа Петкова.

"Вие живеете в някаква различна реалност. Не пътувате по пътища и не знаете кога са построени магистралите", посочи Добрев.