Успешен тестови полет на първия български изтребител F-16 Block 70 беше извършен на 22 октомври в производствената база на компанията производител „Локхийд Мартин“ в Грийнвил, Южна Каролина, съобщиха от Министерство на отбраната.

По време на полета са изпълнени голям брой системни тестове за проверка на работните и на свръхзвуковите способности на самолета.

Тестваният изтребител F-16 Block 70 е първият от общо 16, които България ще получи, съгласно двата договора, подписани съответно през 2019 г. и 2022 година.  

Припомняме, че на 13 септември от авиобаза "Граф Игнатиево" президентът Румен Радев излетя като втори пилот на изтребител F-16 от ВВС на САЩ. В двойната кабина българският държавен глава бе заедно с командира на авиобаза "Авиано" в Италия бригаден генерал Тад Кларк. След като кацнаха успешно Радев удостои с Почетен знак на президента генерал Кларк. Отличието бе за значимия му принос към стратегическото сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ.

Държавният глава коментира, че е убеден, че с получаването на F-16 Block 70 ограниченията, свързани с остарялата техника, ще отпаднат. По думите му летците, които са в САЩ, получават само началната подготовка на самолета. "За да можем ние да използваме пълните възможности на този прекрасен самолет, ще трябва да продължим да си сътрудничим с летците от авиобазата в Авиано", каза още Радев.