Политическата несигурност в страната остава висока, посочва в прогнозата си за България международната рейтингова агенция Fitch Ratings.

След неуспешните коалиционни преговори след вота през юни 2024 г. България се насочва към нови предсрочни избори, които ще бъдат седмите от 2021 г. насам. Изборите са насрочени за 27 октомври и вероятно ще доведат до още един фрагментиран парламент, като се очаква в него да влязат седем партии. Това увеличава риска от нови избори в началото на 2025 г., отбелязва Fitch Ratings.

Въпреки политическата безизходица смятаме, че приемането на еврото, пълното влизане в Шенгенското пространство и изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост ще останат приоритети на политическото мнозинство, прогнозират от международната рейтингова агенция.

Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива.

България отговаря на всички номинални конвергентни критерии за приемане на еврото, с изключение на ценова стабилност. Инфлацията в България продължи да се понижава, намалявайки разликата между средногодишната инфлация в страната и тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС.

Според основния сценарий на рейтинговата агенция, България може да поиска преоценка на напредъка си по критериите за конвергенция през първото полугодие на 2025 г. и е възможно влизане в еврозоната от януари 2026 г. Всички законодателни мерки, необходими за изпълнение на неизпълнените ангажименти след ЕРМ ІІ, са одобрени от парламента, а някои мерки очакват изпълнение. Въпреки това липсата на стабилно правителство и потенциално дългите коалиционни преговори могат да забавят влизането в еврозоната, предупреждават от Fitch Ratings.