Ако картината е каквато я виждаме и остане същата, това означава, че първите - ГЕРБ, ще имат 70 мандата, по 40 за трите – ПП-ДП и двете ДПС-та, 20 мандата за "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) около десетина. Това коментира директорът от "Галъп интернешънъл Болкан" Първан Симеонов, цитиран от БНР.

Според него формулата за влизане в парламента ще е 7+1+1. Ако влязат само 7 партии, съставянето на правителство ще е по-лесно, но "ако влязат осми и девети, става все по-трудно".

Такава възможност има и това го показва социологическото проучване на "Галъп".

"2+1 е формулата за правителство, но ако влезе осма и девета партия нещата стават по-сложни. Няма да е лесна задачата на политиците след изборите, както не е лесна на социолозите преди изборите", предупреди Първан Симеонов.

Активност

Според него има "не много високи очаквания за активност - 31,1%, изглежда по-малко от миналия път, което условно е около 2 млн. души. От действителните гласове 3,4% има вероятност да са "Не подкрепям никого".

И уточни:

"Лице в лице" не е прогноза за изборния резултат, защото по традиция хиляди са тези, които решават в последните часове, но е проекция какво би се случило в неделя. Освен чисто статическите отклонение, имаме и политически – гласуване в чужбина, клиентелни мрежи и др", предупреди социологът.

Той обясни, че е съвсем малка е разликата между ПП-ДБ и "Възраждане" за второто и третото място, а за ДПС, "има практическо изравняване":

"Но по ред причини, не социологически, възможно е да имаме сериозно разместване, едната формация е по-добре поставена сред прагматичните мрежи".

Първан Симеонов коментира, че има и няколко фактора, които правят картината непредсказуема и това са гласуването в чужбина, степента на искреност, степента на мобилизация - етнизация, както и технологичните вотове, които трудно се отразяват в такива изследвания.

Според социологическото проучване в 51-ото Народно събрание (НС) влиза МЕЧ, а "Величие" са на ръба.

И посочи, че когато ситуацията е "в задънени улици" има търсене за общо протестно гласуване и хората, които решават в последния момент, за кой да гласуват, търсят "най-малкото зло".

"Другият фактор, който може да размести пластовете са течовете в изборния ден", каза той и допълни: "За мен интересно е после какво ще се случи при това разпределение на силите"