"Централната избирателна комисия в няколко свои доклада е препоръчала на законодателя да не се назначават толкова рано членовете на Секционни избирателни комисии", заяви пред Нова телевизия заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева в отговор на въпрос относно информация за подмяната на членовете на СИК на места в страната преди вота на 27 октомври.

Сега членовете на СИК се назначават около 25 дни преди изборния ден, те няма какво да правят толкова рано. Тяхната работа е непосредствено преди и в изборния ден, коментира Матева. По думите ѝ би било по-добре тези членове да бъдат назначени между 10 и 14 дни предварително. „Нашето предложение е, след като бъдат назначени, да не могат да бъдат заменяни предложенията на партиите, които ги предлагат, освен при сериозни причини“, каза говорителят на ЦИК, съобщава БТА.

Матева обясни, че се наблюдава практика много от членовете на СИК да се заменят, след като вече са преминали обучение. Тя посочи, че в ЦИК има жалби по този казус. „Много жалби постъпват, включително от групи членове на СИК, които са заменени без тяхното съгласие“, заяви Матева. На въпрос как си обяснява тази практика, тя предположи като причина, че първоначално са предложени хора от предходни избори, с които обаче не е говорено и не е поискано тяхното съгласие. Не е добра тази практика, по-добре е да бъде преустановена с промяна в Изборния кодекс, заяви Матева.

Тя смята, че има достатъчно време назначените непосредствено преди изборния ден членове на СИК да се запознаят с методическите указания на ЦИК. Матева уточни, че няма статистика за броя подменени състави на СИК.

Заместник-председателят на ЦИК напомни, че изборният ден започва в 7:00 ч. Матева обърна внимание, че при гласуване с хартиена бюлетина избирателят трябва да посочи вота си в квадратчето в лявата страна с номера на партията или коалицията, а след това да отбележи преференция. Ако бъде отбелязано само кръгчето с преференцията, този глас ще е недействителен, обясни Матева. Избирателят може да допусне грешка при гласуване с хартиена бюлетина един път и да поиска нова, поясни също тя.

Машини в изборния ден не се подменят, те са инсталирани за конкретна секция, каза Матева. Ако по някаква причина машината спре, техникът има задължение да дойде до 30 минути и да отстрани повредата до 30 минути, уточни говорителят на ЦИК. Само ако не може да се отстрани повредата и са настъпили непредвидени обстоятелства, се прекратява машинното гласуване и се преминава на гласуване с хартия, но това става с решение на Районната избирателна комисия, обясни Матева. Тя посочи също, че от 9510 машини в страната и чужбина 3306 са проверени от държавните експерти на случаен принцип и уточни, че никога досега не са проверявани толкова много машини.

До четири дни след изборния ден ще бъдат обявени резултатите от вота и до седем дни – поименният състав на парламента, заяви Росица Матева.