Централната избирателна комисия (ЦИК) разпореди да спрат смените на членове на секционни избирателни комисии (СИК), правени по искане на партии. Указанието трябва да бъде изпълнено от Районните избирателни комисии (РИК), а председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи мотивите:

"В днешния ден СИК получават изборни книжа и материали и подреждат изборните помещения, така че безкрайното извършване на замени в последния момент може да създаде затруднения в изборния процес".

За решението си Централната избирателна комисия се позова на член 93 от Изборния кодекс. Той указва, че всяка Секционна избирателна комисия осъществява правомощията си от деня на назначаването ѝ до приключване на съответния вид избор, предаването на изборните книжа и материали в Районната избирателна комисия, а при изпълнение на своите правомощия членовете на секционни комисии са длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс.

Продължаващи масови смени в секционни комисии има цял ден из цяла България.

"Тези смени компрометират процедурата, по която на комисиите биват предавани изборните книжа за утрешния вот", алармира пред БНР председателят на Районната избирателна комисия в Благоевград Мартин Бусеров.

В днешния ден за размисъл предизборната агитация е забранена.

Тази забрана обаче не обхваща социалните мрежи, поради което Централната избирателна комисия излезе с призив тези мрежи да не бъдат употребявани за агитация както днес, така и в утрешния изборен ден.