Ще има ли стабилно правителство след днешния вот? Коментират социалният антрополог Харалан Александров, политологът от „Тренд” Димитър Ганев, политическият анализатор Кристиян Шкварек, политологът Светослав Маринов и политологът Димитър Аврамов.

„Преди 3 години „Възраждане” влезе в НС с 4,9%, сега стоят стабилно на 13-14%. Влизат две нови формации. Не е ли очевидно, че има тенденция, изключително близка на тази, която се включва в Европа – да набъбва процентът на формации и политици, които са антиглобалистични, антилиберални. Тази тенденция ще се задълбочи на следващите избори”, коментира Кристиан Шкварек. Според него ако не се стигне до правителство, при следващи избори ще влязат още формации и ще увеличат процента си.

„Това, което виждаме, за мен изяснява, кой трябва да поеме отговорност за съставяне на правителство – това са ГЕРБ и ПП-ДБ. Трябва да се прояви уважение към избирателите. ПП-ДБ трябва да участват в преговори с ГЕРБ и да приемат, че правителство трябва да се направи още с първия мандат. Трябва да приемат, че този процес трябва да бъде воден от ГЕРБ, трябва да дадат инициативата на ГЕРБ. А ГЕРБ не трябва да натрапва своя партиен кандидат за премиер, особено Бойко Борисов”, коментира Светослав Малинов. Той напомни, че ако ГЕРБ тръгнат натам, трябва да се привлече и трети партньор, а може би и четвърти партньор. „Трябва да се уважават и избирателите на ИТН, които искат надпартиен кабинет”, каза Малинов.

„Тези две партии, за които говорим, няколко пъти се опитваха да правят нещо общо. Успяха само да направят г-н Пеевски значима политическа фигура, в резултат, на което ДПС се разцепи и сега той има по-голямото ДПС. Наистина ли някой си прави илюзии, че без ДПС на г-н Пеевски е възможно да има правителство”, коментира Димитър Аврамов

„Това, което се вижда от резултатите, е, че на втори поредни избори, „Възраждане” не качва. Като че ли е стигнало потенциала си. Алтернативите не са точно в полето на „Възраждане”. Евелин Михайлов и „Величие” нямат такова отношение към ЕС и НАТО. При Радостин Василев има история в ИТН и ПП-ДБ, това не са антиевропейски и антинатовски партии. Голямата политическа алтернатива в България, за която има огромно пространство, не е антиевропейска и анти НАТО-вска”, коментира Димитър Ганев. По думите му по-скоро тази алтернатива засяга темите „миграция”, „Зелена сделка” и „войната в Украйна”.

„Първата заявка на ПП-ДБ е, че ще саботират възможността за евроатлантическо правителство”, заяви Харалан Александров.

„Маргинализира се либералното. Набъбва националистическия вот навсякъде”, коментира още той.