В неделния ден на 15 август Туристически комплекс „Остров Света Анастасия“ ще отбележи своя празник за поредна година. Въпреки че светицата, която е патрон на единственото обитаем остров по родното Черноморие, се почита на 22 декември, празникът на о. „Света Анастасия“ се чества на Успение на Пресвета Богородица – 15 август. В края на празничния ден, от 21.00 часа, за интелигентната публика, винаги съпричастна на музикално-артистичния живот на Бургаската опера, като и за гостите на града и Южното Черноморие, културната институция е подготвила прекрасно подбрана програма на концерта „Вива Мария!“. Популярните италиански и испански канцонети, гарантиращи свежо настроение, предразполагащото съседство на морето, както и приятното лятно време, ще бъдат комплексни предпоставки за едно вълнуващо събитие с привкус на южен чар на живописния остров. Чудесните певци от мъжкия солистичен състав на Бургаската опера – Даниел Дамянов, тенор, Яни Николов, тенор, и Александър Крунев, баритон / в концерта той ще изпълни предимно тенорови партии/ ще се погрижат присъстващите на концерта „Вива Мария!“ да съпреживеят един музикален празник, който ще ги зареди задълго с усещане за духовен подем. На рояла ще бъде Мира Искърова – винаги импонираща, като стил и настроение, на концертните програми и на изпълнителите, които корепетира. В програмата на „Вива Мария!“ ще прозвучат известни канцонети: Core 'ngrato”, “Не забравяй за мен“ от Ернесто де Къртис, “Върни се в Соренто” от Ернесто де Къртис, “Мама” от Чезаре Биксио, „Мак“ от Лакале, „О sole mio”, както и популярни серенади и две арии от операта на Джузепе Верди “Риголето“ и др.

Концертът „Вива Мария!“ е третото събитие от програмата „Купон на Острова“ 2021. При голям успях и многобройна публика преминаха предишните концерти от поредицата: „Суинг класик“ – с Еделина Кънева, Нона Кръстникова, на рояла – Мира Искърова и бенд на Бургаската опера, „Любов по американски“ – с участието на Йоана Кадийска, Валери Турманов и Мира Искърова, както и концертът „Латино пулс“, в който маестро Свилен Симеонов дирижира оркестъра на Държавна опера – Бургас, а в атрактивната програма взеха участие и артисти от балетната трупа на Операта.

В празничната августовска вечер си подарете вълнуваща емоция с концерта „Вива Мария!“ – като музикално-естетично допълнение към настроението, характерно за лятото, което все още е в разгара си!

БИЛЕТИ НА КАСАТА НА ОПЕРАТА, ТУРИСТИЧЕСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧАСОВНИКА" И МОРСКА ГАРА, KAKTO И В МРЕЖИТЕ НА GRABO И EVENTIM И В ПРЕПРАТКИТЕ КЪМ ПРОГРАМАТА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – БУРГАС: https://operabourgas.com/bg/programme

ТРЪГВАНЕ ОТ МАГАЗИЯ 1 В 20:00 ЧАСА НА 15 АВГУСТ, ТЕЛ. 0884 025918, 0875343043, 056825772

За солистите:

Даниел Дамянов, тенор:

Даниел Дамянов завършва Православно богословие във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”. Изучава оперно пеене като частен ученик при Стоян Кисьов и Костадинка Николова. През 2007 г. започва работа като солист на Русенската опера, участва в оперни спектакли в София, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив. Репертоарът му включва партиите на: Каварадоси в „Тоска”; Дон Алваро в „Силата на съдбата”; Херцога в „Риголето”; Калаф в „Турандот”; Дон Хосе в „Кармен”; Де Грийо в „Манон Леско”; Радамес в „Аида”; Канио в „Палячи”; Манрико в „Трубадур”; Макдъф в „Макбет”, ;,Реквием” Верди; Алфредо в ,,Травиата”; Измаел в ,,Набуко”, Форесто в ,,Атила”; Отело в ,,Отело”; Дон Карлос в ,,Дон Карлос”.

Яни Николов, тенор:

Възпитаник на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" град Бургас със специалност кларинет. Носител на множество награди в страната и чужбина. От 2009 година, студент в НМА "Проф. Панчо Владигеров"- София, със специалност класическо пеене, в класа на Мария Белчева. Още като студент е забелязан и първите роли не закъсняват. Дебютира на сцената на Софийската Опера и балет, в студентски проекти на акд.Пламен Карталов. Участник в множество майсторски класове на световни певци и музиканти като: Карло Коломбара, Роберто Скандюци, Лучана Динтино, Кристиан Бенедикт, Ричард Баркър, Дарина Такова , Орлин Анастасов, Емил Иванов, Катя Борисова, Иван Консулов и други. Участник в оперни фестивали и концерти в България, Гърция, Австрия, Румъния и Швейцария. Като най-престижни сред тях са: зала България със Софийска Филхармония, зала 1 на НДК с Филхармония Букурещ. Гост изпълнител в Евро Парламента в Брюксел, по случай националният празник на България, под патронажа на българското правителство.

Александър Крунев, баритон:

Завършва СМУ „Любомир Пипков“ – София, специалност „пеене“, а след това – ДМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София, вокален факултет, в класа на проф. Илия Йосифов. Учил е и при Никола Николов и баритона Сабин Марков. Последният му вокален педагог е Гена Димитрова. Първите му спектакли са в малки роли в Софийска опера и балет. Дебютът му в централна роля е още като студент в ролята на Жорж Жермон в операта „Травиата“, постановка на Държавна опера – Пловдив. От тогава до днес репертоарът му е нарастнал със седемдесет роли. Публиката го познава като Риголето, Набуко и Фалстаф от едноименните опери, а също и като Яго в „Отело“, граф ди Луна в „Трубадур“, Ренато от „Бал с маски“, Маркиз Поза в „Дон Карлос“, дон Карло в „Ернани“, дон Карло в „Силата на съдбата“ от Верди, в оперите на Пучини – барон Скарпия в „Тоска“, Шарплес в „Мадам Бътерфлай“, Пинг в „Турандот“, Леско в „Манон Леско“, Марсел в „Бохеми“, репертоарът му в оперите на Росини включва Фигаро от „Севилския бръснар“, Тадео в „Италианката в Алжир“; в операта на Леонкавало „Палячи“ изпълнява ролите и на Тонио и Силвио. В оперите на Моцарт той е познат като Дон Жуан, Алфио от „Селска чест“, в „Хофманови разкази“ е изпълнявал Линдорф, Копелиус, Да Пертуто и доктор Миракъл, в оперите на Доницети е Енрико от „Лучия ди Ламермур“, Малатеста от „Дон Паскуале“. Изпълнител на кантатно-ораториални произведения – „Кармина Бурана“ на Карл Орф, „Реквием“ на Моцарт, „Симфония №9“ на Бетовен и други. Дългогодишен солист на Софийска опера и балет. От 2008 г. е солист на Държавна опера – Бургас. Гастролирал е в цяла Европа, Америка, Япония, Корея, Мароко, Алжир.

Носител на награда „Златно перо“ за постижения по случай Деня на славянската писменост и култура.

Мира Искърова, пиано

Мира Искърова е български пианист и композитор. Родена е в Бургас, където завършва Mузикалното училище в класовете по пиано на Юлия Ненова и Радка Чомакова, а по-късно и Националната mузикална aкадемия „Проф. Панчо Владигеров“, гр. София в класа по пиано на проф. Марина Капацинская. Като изпълнител изнася самостоятелни концерти в рамките на наши и международни фестивали, сред които „Европейски музикален фестивал“, София; „Международен музикален фестивал“ – Хамбург, „Младите в изкуството“ – Москва, Амстердам и др. Носител е на редица награди от конкурси у нас и по света. Като пианист, репертоарът й обхваща музика от Бароковия период до наши дни. Мира Искърова е автор е на филмова и театрална музика, работи с режисьорите Георги Дюлгеров, Оги Костовски, Слава Дойчева, Делян Илиев и др. Създател и водещ на подкаст предаване, където кани „странни птици“да разкажат за любимата си музика. Снима се като актриса във филмите „Хубава си, мила моя“, „Слава“, „Брак“ и др. Преподавател е в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.