Тактическо учение „Тракийски воин - 24“ се проведе на учебния полигон „Корен“ край Хасково. Хиляди участници от няколко вида сили на армията демонстрираха уменията си. Това е най-голямото учение за тази година на нашата армия. Целта е да се покажат способностите на Втора механизирана бригада, но в него имаше и международно участие.


За първи път във вторник, по време на обучението, беше показана американската реактивна система „Хаймарс“, която обаче няма да бъде на разположение на българската армия скоро. Включиха се и военновъздушните сили с два самолета Су-25К.

Идеята на учението е за пореден път да бъде стикована работата на многорационалните сили в рамките на НАТО. Различното този път е, че то е изцяло под българско командване. Провеждащите са изразили удовлетворение от видяното и надежда, че всичките нови системи, които са ползвали по време на процеса, ще бъдат на въоръжение в българската армия.


„Експериментирахме с нови елементи - като сателитна система за командване и управление, базирана на Starlink. Също така и полева система за пренос на глас и данни, с която управлявахме формированията”, обясни полк. Ивайло Иванов.

„Това е част от процеса на НАТО по усилване на Източния фланг. Това е ценен етап, тъй като това е надграждане на способностите както на италианската бойна група, на българското формирование, така и на командването на сухопътните войски като щатна дивизия”, допълни заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов.