6-годишно момче, което е било в неизвестност в продължение на пет дни, е намерено дълбоко в горите във Виетнам.

Данг Тиен Лам живее в северозападната провинция Йен Бай. На 17 август излиза да си играе край планинско поточе с деветимата си братя и сестри, но се отдалечава и се губи сред хълмовете, съобщават местни медии.

Той е намерен на 22 август от местни земеделски стопани, които чули детски викове, докато разчиствали канелено поле в близост до гората.

Детето е открито седнало в храсти от маниока на около 6 км от мястото, където се е изгубило, било толкова слабо, че не могло да се изправи.

„Толкова съм уморен, че не мога да се изправя, моля ви, носете ме нагоре“, казал Лам според 52-годишния фермер Ли Ван Нанг, който бил сред намерилите момчето.

Лам е оцелял с листа и диви плодове, както и с пиене на вода от потока.

Снимки в интернет показват как местни жители се грижат за него и му предлагат торта, след като е изнесен от гората.

На тях се вижда, че е облечен с червена тениска и къси панталони, които са напълно изцапани, и с разрошена коса.

„Детето ми разказа, че когато се е изгубило, не е могло да намери пътя към дома си. И колкото повече вървяло, толкова повече не можело да намери изход“, казва фермерът Нанг пред местен новинарски сайт.

Полицията заяви, че е „чудо“, че Лам е намерен жив, и добави, че здравословното му състояние е стабилно.

„Поздравления за това, че се завърна благополучно при семейството си“, написаха те в публикация във Facebook.

Новината предизвика облекчение във виетнамските социални медии, като мнозина поздравиха семейството на Лам и благодариха на издирвателния екип за усилията, пише bTV.

Местните власти са мобилизирали повече от 150 души - включително полицаи, войници и местни доброволци - за издирването на Лам.