Би Би Си нарече българския град Созопол "мини Гърция" на брега на морето със съкровищница точно на брега. Британската медия публикува изследване за черноморското населено място, като го определя като оживен пристанищен град, в който само на няколко метра под водата се откриват невероятни реликви от Античността.

Кацнал на скалист полуостров, старият град на Созопол представлява птиче гнездо от камъни и дървен материал. Солидните семейни къщи, реставрираните градски стени и издържаните от времето скали придават усещане за стегнатост и крепостност. Но там, където древното селище е обърнато на запад, към малкия остров Свети Кирик, Созопол обгръща с гостоприемни ръце естественото си пристанище, предлагайки на моряците сигурно пристанище по този развълнуван участък от черноморското крайбрежие, отбелязва Би Би Си.

Сега Созопол е един от най-популярните български курорти със средновековни църкви и широки пясъчни плажове. Но именно това прегръщащо пристанище е първото, което е довело пътуващите древни гърци в Созопол преди повече от 2500 години. Съвременното име на града произлиза от гръцката дума "Град на спасението", но през първото хилядолетие пр.н.е. той се е наричал Аполония Понтика (Аполон на Черно море) по името на великия гръцки бог на слънцето Аполон. Аполония Понтика се превръща в оживен пристанищен град със значителен храм на Аполон и 13-метрово бронзово изображение на бога. По отношение на древногръцките статуи той отстъпва по размери само на Родоския колос, едно от седемте чудеса на древния свят. Известна в цялото Източно Средиземноморие, гигантската статуя на Аполония Понтика присъствала върху монетите на града и в крайна сметка била открадната от римляните, разказва британската медия.