Пълна забрана на телефоните в учебните заведения. Това предлагат от Синдикат "Образование". Според тях текстовете в Закона за предучилищното и училищното образование не са ефективни и е необходима реформа.

Според деветокласничката Лора Илиева ключът към разрешаване на проблема с използване на мобилни устройства в час е в ръцете на учителите. Забраните не давали резултат. „В училище имаме часове, в които забраняват телефоните и в тях се използват най-много. Ако единственото средство на учителите да могат да накарат учениците да слушат в час, е да им забранят електронните устройства - то няма да се получи. Децата трябва да видят, че има смисъл и да им е интересно”, категорична е ученичката.


Вместо да си говорим за осъвременяване на законите и наредбите за училище, ние правим обратното - започваме отново разговори за едни доста неактуални мерки. Защо? Защото не може да си говорим за решаване на който и да било образователен проблем в парадигмата на забраните. За едно дете, което осъзнава смисъла от това да седи в училище, да го накараш да си даде телефона само по себе си е малко унизително”, казва майката на Лора - Ирина Манушева.

И трите деца на Цвета Николова нямат телефони. Според майката комуникацията с детето, докато то е в училище, трябва да се случва през учителя или директора. „Училището е пространство, в което децата трябва да могат да общуват свободно, да могат да се изразяват, да си говорят, да прекарват време заедно. Притеснявам се, че когато те са с телефони, дори и неволно ние им прехвърляме отговорността върху тях - дали да използват телефоните, или не”, смята родителят.

Предложението на Синдикат „Образование“ е подписване на договор между образователната институция и семейството, който да включва и изрична забрана за носене и ползване на мобилен телефон в учебните часове. „В закона пише, че употребата на мобилно устройство в час е забранена. Нашите статистики показват, че телефонът се използва и то по време на час, но не с учебна цел. До около 10% употребата му е с учебна цел в някои часове, но в останалата част той се използва за развлекателна цел”, споделя Юлиан Петров.


От Министерството на образованието уточняват, че на този етап такава дискусия не се е водила. „Не предвиждаме пълна забрана, защото това отново изисква много сериозен разговор както със социалните партньори, така и с родителските организации и асоциации”, уточни служебният министър на образованието и науката Галин Цоков.
Източник: Нова тв