Европейският фестивал по гимнастика за хора над 50-годишна възраст - Golden Age Gym Festival 2024 ще стартира в Бургас на 22 септември и ще продължи до 27 септември. Това е и акцентът в уикенда "Бургас без граници".

Началото ще бъде дадено с впечатляващ парад на всички 1414 участника от 19 държави от 17.30 ч. Двата лъча ще тръгнат от Експозиционен център "Флора" и КЦ "Морско казино", за да се срещнат в Летен театър. Там ще се проведе и откриващата церемония.

Уикендът ще предложи на всички жители и гости на града динамична културна програма. Трети международен детски анимационен фестивал тази година ще даде своето начало в Културния дом на НХК. На 19-ти септември директорът на фестивала проф. Анри Кулев ще открие събитието с програма от най-добрите късометражни детски анимации в последните две години от държави от цял свят. В дните между 20 и 22-ти останалата част от програмата ще бъде излъчвана безплатно в Експозиционен център Флора Бургас. След селектираните филми в конкурсната програма са 24 заглавия от цял свят, които ще се конкурират за първото място.

В неделя, 22 септември, Бургас ще отбележи тържествено Деня на независимостта на България. В 10.30 ч. ще бъде отслужен молебен за благоденствието на българският народ и ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. Честването ще продължи с поднасяне на цветя и венци пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк и празничен концерт.