Почти цял клас третокласници от бургаското училище „Св. св. Кирил и Методий” вече втора седмица не посещават учебни занятия заради свой съученик. Днес родители излязоха в центъра на Бургас, за да протестират срещу поведението на момчето. Те казаха "Не на агресията в училище".

В подкрепа на исканията им се обединиха и учители от начален курс, които твърдят, че не могат да работят спокойно в клас, а опитите им детето да бъде социализирано през последните години остават без успех.

Родителите на децата от 3 В клас описват случаи на физическа и вербална агресия от страна на въпросното дете, които включват блъскане, бутане, провокации, както и инцидент с ученик, намушкан с молив в близост до сънната артерия. Майки и бащи се притесняват за своите деца.

"Нашите искания са за промяна на законодателната уредба, тъй като тя има несъвършенства, които рефлектират, както върху децата, така и върху работата на преподавателите. В частта на санкциите в Закона за предучилищното и училищното образование е записано, че могат да бъдат налагани санкции, но те не са приложими за всички етапи. В случая детето е в начален етап и там санкцията, която училището може да наложи, е забележка и преместване в друг клас. Останалите санкции, като преместване в друго училище, не са приложим в начален етап. Те са в прогимназиален и гимназиален. Нашето искане е да се преразгледа този закон и санкциите да могат да бъдат прилагани от 1-и до 12-и клас, защото в крайна сметка всички са ученици. Не може законът да е един за прогимназиален и гимназиален етап, а друг – за начален.

Нашето недоволство е провокирано от това, че ние две години сме положили всякакви усилия това дете да бъде приобщено. Това, че родителите казват че то е дошло с история, не е вярно. Детето още през 2022 беше прието в нашето училище и оттогава не е спирано с допълнителната и общата подкрепа. Правени са всевъзможни опити то да бъде приобщено към класа и училището. С него миналата учебна години 3 месеца нашият психолог е влизал в час, за да спомогне приобщаването му в класа. Всички тези мерки не дават резултат, най-вече защото родителите не съдействат, бойкотират всички наши опити, всичко, което се предложи от училището, те отхвърлят, не се съобразят с дадените предписания. Изчерпали сме всичко, което можем да направим. Резултатът е нулев. И в крайна сметка става така, че 22 ученици не са в училище заради един, което е притеснително. Ако не се реши проблемът, ние ще загубим 22 ученици, не защото сме лошо училище и не защото не си вършим работата, а защото нямаме спокойна среда", каза Кремена Танева, заместник-директор на училището.

Зорка Иванова е майката на детето, което пречи на образователния процес. Тя твърди, че срещу сина ѝ са отправяни клевети. Според нея детето ѝ е обект на нападки и физическа агресия.