Месец октомври е в розово и е посветен на борбата с рака на гърдата. Радвам се, че имам възможност да бъда част от кампанията “Бялата лястовица” на Комплексен онкологичен център гр. Бургас, чиято основна цел е да дадем максимална информация по този световен пробелем, да осигурим извършването на профилактични прегледи на жени от всички възрастови групи, както и ранно и индивидуално лечение при установено заболяване.

Работата в екип, безспорно води до много по-добри резултати, което връща доверието на пациентите и техните близки към лекарите и дава надежда и сила за борба със злокачествените заболявания - звучи като да видиш бялата лястовица.
Ракът на гърдата е най-често срещаният рак от всички злокачествени заболявания при жените в Европа и в световен мащаб. За съжаление той отнема живота на повече европейски жени от всеки друг карцином.
Всяка година в България се регистрират около 4000 жени с това заболяване, като за първите 6 месеца от 2024година, новите случаи на карцином на гърдата са 2452.
Около 1/3-та от новодиагностицираните са в ранен стадий, което предопределя и успех на лечението над 90%.
Именно затова профилактиката е изключително важна и не трябва да се пропуска.

- Д-р Драголова, каква е профилактиката, осигурена от НЗОК за борба с карцинома на гърдата през 2024г?

- Ехографско изследване на млечни жлези – при жени от 30 до 50-годишна възраст, веднъж на 2 години;
Мамография на млечни жлези за жени от 45 до 69-годишна възраст включително , веднъж на 2 години. При жени над 70 години - мамографията следва да се провежда веднъж на всеки 3години.
За извършването на тези изследвания общопрактикуващият лекар /личният лекар/ издава “Направление за медико-диагностична дейност”, като
от 01.07.2024 година, срокът на валидност на направленията за ехография на млечни жлези/код 10.04/ или мамография /код 10.03/, с цел ПРОФИЛАКТИКА е вече 60 календарни дни!

В медицински център “Вяра и надежда” към Комплексен онкологичен център гр. Бургас ежедневно провеждаме ехография на млечни жлези и мамография в две проекции по здравна каса и апелирам, да не ги отлагате.
Към тези изследвания е важно да спомена, че при жени под 30-годишна възраст, както и при всички останали, е от изключително значение да не се пропуска мануалното самоизследване всеки месец.
Всяка дама самостоятелно да се следи за неравности, хлътвания по гърдите, “тръпчинки” по кожата, секрет от зърната, да проверява за “бучка” в самата гърда или подмишниците. Един процент от всички случаи на карцином на гърдата по света са открити при мъже, така че те също трябва да следят за подобни промени.

- Трябва ли една жена да се страхува, ако сама открие “бучка” в някоя от гърдите си и какво трябва да направи?

- Разбира се, не всяка промяна, която забележите в гърдата, е рак. Има и много доброкачествени (бенигнени) лезии, които са често срещани в ежедневната практика - кисти, фиброаденоми, липоми и други, които също трябва да бъдат диагностицирани, да се проследяват във времето и ако има промяна в структурата или нарастване на размерите им, е уместна биопсия, за да се уточни диагнозата хистологично.
Най-важното е жената да посети лекар - общопрактикуващ, хирург или гинеколог, който да извърши клиничен преглед и да я насочи към специалист по Образна диагностика за провеждане на образно изследване, подходящо за нейната възраст и структура на гърдата.

- Как всяка жена да разбере какъв тип са млечните жлези и към кое изследване да се насочи?

- Когато една жена отиде на първия си преглед при специалист по Образна диагностика, независимо дали това е ехографски преглед или мамография, трябва да се отбележи и какъв тип са млечните жлези - т.е. какво е съотношението на фибро-гландуларната и мастна тъкан. Това е индивидуално при всяка една жена, както се различаваме по външния си вид. В зависимост от количеството на жлезната тъкан и рисковите фактори, трябва да се определи бъдещ план за преглед и проследяване. Например ако жена над 40 години има “по-плътни” гърди, освен ехографията може да я насочим и към по-специализирано изследване - 3D мамография или Магнитно-резонансна томография /МРТ/. Обратно- ако преобладава мастната тъкан, препоръчваме мамография на всеки две години, като аз лично съветвам и за ежегоден ехографски преглед.
Ехографията и мамографията са две различни образни изследвания, които в повечето случаи се допълват и всяко от тях ни предоставя допълнителна информация.

- Какви са рисковите фактори за карцинома на гърдата?

- Всеки е чувал за фамилна обремененост, нека да поясня какво точно означава това - ако имате роднина от 1-ва линия - по майчина или бащина линия, заболял от карцином на гърдата под 50г, това се смята за фамилна обремененост. Или ако роднините са двама, тогава дори да са над 50 годишна възраст, отново броим за фамилна обремененост.
Други фактори, които са важни : прием на хормонални терапии, повече от 4 проведени “ин витро” процедури, ранно менархе / първа менструация/, късна менопауза / след 55 годишна възраст/, по-висока плътност на гърдите, генетични мутации. Нека да не забравяме и вредните фактори от начина на живот / консумация на алкохол, тютюнопушене, наднормено тегло/, като има и много други, които все още се проучват.

- Какво ще посъветвате жените? Мислите ли, че пропускат профилактичните си прегледи от притеснение, да не чуят лоша новина?

- Някои жени се самоуспокояват, че щом нямат оплакавния нямат нужда от профилактичен преглед.Други подозират, че имат проблем, нo страхът ги спира да посетят лекар. Това, което съветвам жените е, колкото по-рано усетят някаква неравност или “топче” в гърдата, толкова по-бързо да планират преглед при лекар, защото ранното диагностициране на злокачествено заболяване на гърдата, предоставя повече опции за навременно лечение и по-добра прогноза.

В Комплексен онкологичен център гр. Бургас пациентът има възможност да бъде диагностициран, лекуван от екип от онколози, хирурзи и лъчетерапевти, които се стремят да осигурят на пациентите си едновременно по-дълга продължителност и по-добро качество на живот.