Вариант на хитовия по цял свят “Дубайски шоколад”, с атрактивен зелен цвят, у нас масово се търгува по 10, 20, 30 и дори над 40 лева. Браншовици изразиха съмнения, че се касае за ментета, а не за оригиналния ориенталски десерт, който се продава около 260 лв. за кг.

В България се оказа, че стоката се продава с претенции за оригинал, като цената не е за килограм, а за традиционно блокче от 100 гр. Търговията се върти в интернет, където наши търговци бързо са намерили начин да се възползват от интереса към продукта - цените не са обявени официално в публикациите и се дават само при запитване и поръчки в индивидуална комуникация.

Зад истерията по въпросния шоколад мнозина браншовици провидяха мощно спонсориран маркетингов трик в социалните мрежи и се усъмниха в качеството на въпросната продукция.

“Чуждопоклонничеството е феномен, който се пренесе и в кулинарията, това ни е заложено от векове. Да имаме интерес към чужди продукти, съмнителни по своя произход, но да не уважаваме родното производство. Нищо повече от потребителски снобизъм и демонстрация, че сме в крак с тенденциите. Имаме доста по-впечатляващи български десерти”, коментира пред “Труд news” Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на сладкарите и хлебопекарите.

“Това е поредният продукт, който се представя като незаменим, извънземен и уникален. А в действителност не е стока от първа необходимост”, допълни Кукушева.

От бранша подлагат на съмнение произхода на шоколада. Дубай не е страна в ЕС и не би следвало вносът му да е поголовен. Появиха се дори хипотези, че десертът се приготвя в страни от Европа, или в още по-лошия случай: в някоя мазе или гараж, където се опакова на конвейер.

Кукушева отбеляза, че не е оптимист, че Българската агенция по безопасност на храните ще има времева, техническа и физическа възможност да осъществи контрол какво има в “Дубайския шоколад”.

Създателите на оригиналния десерт удариха джакпота с този продукт и шапка им свалям - аз лично обаче не бих го яла, защото е бъкан със захар, каза Светлана Роу.

Източник: Труд