Подуправителят на НЗОК, проф. Момчил Мавров, съобщи, че към края на годината се очертава недостиг от 180 млн. лева, свързан с надлимитната дейност на лечебните заведения. Мавров уточни, че НЗОК ще предприеме необходимите мерки за справяне с кризата, включително освобождаване на средства от резерва и прехвърляне на средства между различни параграфи, за да покрие задълженията на болниците.

В средата на годината анализът за изпълнението на бюджета на НЗОК е показал запазващ се недостиг, дължащ се на надлимитната дейност на лечебните заведения, съобщи проф. Момчил Мавров, подуправител на НЗОК, пред БНР. Той уточни, че към края на годината задълженията от надлимитната дейност възлизат на 180 млн. лева.

"Тази сума тепърва ще се заплаща, тъй като това е част от правилата", заяви Мавров, добавяйки, че НЗОК ще направи необходимите анализи, за да се освободят средства от резерва и да се прехвърлят средства между различни параграфи, за да се покрият дълговете на лечебните заведения.

По думите на Мавров, настоящото положение е подобрено и надлимитната дейност не трябва да надвишава 140 млн. лева. Очакваните приходи от механизма за предвидимост и устойчивост на бюджета са около 49-50 млн. лева.

Той подчерта, че НЗОК е успяла да заплаща редовно на аптеките за 100% реимбурсирани лекарствени средства, а недостигът в сектора е намален благодарение на новата формула и добрия диалог с Българския фармацевтичен съюз.

Анализът на изпълнението на бюджета показва, че 74,5% от приходите са реализирани, докато разходите са на ниво 75,4%. Към момента резервът на НЗОК е 216 млн. лева, а по предварителни данни от НАП преизпълнението в приходите от здравни вноски е 93 млн. лева.