Днес трябва да отдадем дължимото към българската държава и учени, които преди повече от три десетилетия направиха така, че България да бъде една от първите нации, които да стъпят уверено на Антарктида в една важна за човечеството мисия. Това заяви президентът Румен Радев и връчи националния флаг на антарктиците от 33-ата българска полярна експедиция. На церемония в Гербовата зала знамето прие ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Проф. Пимпирев подари на президента екип на експедицията и посочи, че очаква държавният глава да посети Антарктида, докато българските учени са там. Надявам се другата година да не ни грози пак рискът от безкрайни консултации за съставяне на правителство и тогава с удоволствие ще се възползвам от този екип, отговори Румен Радев.

Белият континент се намира на 14 000 км от София, но дори в този отдалечен и труднодостъпен край България има своето силно и влиятелно присъствие, отбеляза Радев. Едва ли днес вече има човек, който да си мисли, че изследването на Антарктида е екзотика или прищявка на група учени. Днес вече всички знаем и вярваме, че изследването на Белия континент е ключът към разгадаването на тайните на нашата планета, към овладяването на климатичните промени и към изграждането на устойчиво бъдеще за планетата, коментира президентът.

По думите му може да бъдем горди, че българската антарктическа база и експедиция се превръща в истински привлекателен център за развитие на наука от световен мащаб. С научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" неимоверно нараснаха възможностите на нашата полярна експедиция и ставаме фактор и в международен план. Със завършването на новата изследователска лаборатория в нашата база възможностите ни ще растат, добави Румен Радев.

Според президента не по-малко важно е международното сътрудничество, което се разгръща на Антарктида. В нашето съвремие, раздирано от противоречия и конфликти, човечеството има остра нужда от положителен пример за международно сътрудничество, доверие, взаимно уважение, разбирателство и подкрепа. Екстремните условия, в които се работи, вадят на преден план най-добрите черти на човека и те се пренасят и в международното сътрудничество и в тази среда, обясни държавният глава.

Президентът отбеляза, че учени от Гърция и Черна гора ще бъдат част от българската експедиция тази година.