Змии хапят по трима души на ден, показват обобщените данни за цялата страна за последните два месеца от лятото. Тогава когато е бил пикът и влечугите са излизали на открито и са паникьосвали хората.

Това прави близо 200 пострадали души, които са минали през болници и лечебници, по данни от МВР. Подадените сигнали до тел. 112 пък са били около 100.

След лятната активация на влечугите идва и есенната, когато покрай прибирането на реколтата хората нарушават местообитанията им и те отново излизат от скривалищата си. Информацията предава Монитор.

Само за това лято има инцидент със змия пред читалището в столичния „Младост 1“, в бургаския жк „Славейков” до бл. 1Б и 1В и в автокъща в Дупница.

Те са касаели изпълзяла змия на централен площад, влечуго в двора, както дори и няколко змии в детска градина в Джерман, където животинките просто се припичали на слънце.

„Когато получим сигнал, го препращаме към пожарната или към общината. В повечето случаи обаче те си прехвърлят топката, която отива към РИОСВ“, обясниха от спешния телефон пред „Монитор“. В регионалната инспекция по околна среда в София обаче има единици сигнали за змии тази година, показа проверка на „Монитор“. Районните здравни инспекции не следят за влечуги, ангажимент за това имат общините, казаха от РЗИ – София. В крайна сметка на мястото винаги се отзовавали пожарникари, които със специални щипки опитвали да заловят влечугите. След това те се пускат или в естествената им среда, или се дават на някой зоопарк. Най-много се обаждали баби, на които им е поверено да гледат внучета. По време на игра в градинка пред блока възрастните жени често забелязвали пълзящи влечуги в тревата и веднага грабвали телефона.

„Често се случва змиите да са домашни. Стопаните им не ги гледат в подходящи терариуми и те бягат. Тогава получаваме сигнал от жителите в блока, в който е живее любителят на влечугите“, обясниха още от полицията. Глоби обаче няма, тъй като и никой не си признавал, че змията е негова.