Доживотен затвор без право на замяна за руския гражданин Герман Костин за убийството на 5-годишния Никита Плотников постанови състав на Софийския апелативен съд. Решението на втората инстанция да увеличи 20-годишната присъда на Костин бе публикувано в края на миналата седмица. Очаква се чужденецът да обжалва пред Върховния касационен съд най-тежката възможна присъда по българския Наказателен кодекс.

Кошмарният случай отпреди 9 години и половина остана известен под името “детето в куфара”. На 20 март 2015 г. двама учени орнитолози откриха в язовира край Долни Пасарел зелен куфар “Самсонайт”, в който бе тялото на малкия Никита. Два дни по-рано полицията в Бургас започва работа по друго разследване - край резерват “Перла” до Приморско са открити кости и парчета от тялото на млада жена. Оказва се, че жертвата е 35-годишната Анна Плотникова от руския град Перм, а Никита е нейният син, с който тя пристига в България в предишната 2014 година.

Нашата полиция бързо стига до Герман Костин, чиято съпруга е българка. Въпреки, че често идва у нас, руснакът живее в турската част на Кипър, където се представя за търговец с недвижими имоти. Така през 2012 г. се запознава със сънародниците си Анна и съпругът є Вадим Плотникови и ги убеждава да вложат около 400 000 евро в проект за сгради в курорт в Северен Кипър. Две години по-късно Анна взема Никита, иска развод от мъжа си и претендира да получи половината от парите. Костин посреща и настанява майката и детето в България, но целта му е да не върне и копейка на Плотникови. Според обвинителния акт това е мотивът му да извърши и двете убийства, но присъдата му е само за смъртта на Никита, тъй като липсват доказателства как е умъртвил Анна.