България постигна заслужено 1:0 над Северна Ирландия в двубой от Лигата на нациите пред погледа на Христо Стоичков и Красимир Балъков. Тимът на Илиан Илиев изигра солиден двубой пред над 12 000 фенове на стадион "Христо Ботев" в Пловдив. Победата за "трикольорите" дойде след гол на Кирил Десподов, но и с перфектната асистенция на Алекс Колев. Това бе втори мач в турнира на УЕФА, след като преди броени дни направихме 0:0 с Беларус навън.

Успехът за "трикольорите" е първи в официален двубой от близо 2 години след 1:0 над Северна Македония в Скопие в друг мач от същата надпревара. Групата пък се завърза съвсем, след като Северна Ирландия надви Люксембург на старта, а сега и Беларус се справи с отбора от Великото херцогство.

Първият пропуск пред вратата на северноирландците дойде още в 3-ата минута, когато Алекс Колев стреля опасно с глава, последва разбъркване, при което Живко Атанасов опита да довкара, но и неговият удар бе париран.

Последваха равностойни минути, изпълнени с много битка в средата на терена, като родните национали опитваха да изострят играта, разчитайки на бързина по двата фланга. В 22-ата минута Десподов проби и стреля от дистанция, но покрай вратата на Бейли Пикок-Фаръл.

В 30-ата минута Пади МакНеър извърши груб фаул срещу Радослав Кирилов на границата на наказателното поле, за което получи жълт картон. Зад топката застана Кирил Десподов, чийто изстрел разтресе дясната греда, но така и не влетя във вратата на Фаръл.

Постепенно "трикольорите" вдигнаха оборотите, а само 5 минути по-късно Илия Груев изведе по перфектен начин Алекс Колев, но таранът на "Левски" опита удар от въздуха, който попадна право в ръцете на вратаря на съперника.

И все пак агресията на България и силното желание за победа донесе успех на "трикольорите" още преди края на полувремето. В 40-ата минута Алекс Колев отне топката в наказателното поле на съперника, след което намери Десподов на втора греда и на празна врата капитанът трудно можеше да пропусне.

Втората част поднови със здрава битка в средата на терена и без положения в началните 15 минути. Гостите от Белфаст опитаха да пренесат играта в половината на България, но новата тактика не им се получаваше, а отбраната на "трикольорите" бе безупречна.

Скоро след това Илиан Илиев се реши на първа промяна от пейката, а в игра се появи Ахмед Ахмедов, който замени хвърлилия сериозни усилия в офанзивен и дефанзивен план Алекс Колев.

А 20 минути преди края селекционерът на България се довери и на резервите Здравко Димитров и Васил Панайотов, заели местата на Радослав Кирилов и Мартин Минчев.

Лошата новина за представителния ни тим дойде в 75-ата минута, когато Десподов получи контузия и трябваше да бъде заменен принудително. Голмайсторът в мача бе заменен от Станислав Иванов. А Илиев реши да се довери и на централния бранител Симеон Петров в търсене на по-голяма сигурност в дефанзивен план. Играчът на "Шльонск" зае мястото на Георги Костадинов.

В 80-ата минута дойде и първата добра ситуация за домакините след почивката, когато Васил Панайотов се откъсна от бранител на Северна Ирландия и бе повален, топката отиваше към Здравко Димитров, но главният съдия Тасос Сидеропулос спря играта, за да покаже жълт картон, вместо да пусне авантаж.

В даденото от съдията 6-минутно продължение гостите опитаха да стигнат до изравнително попадение, но отбраната на България издържа теста, за да се поздравим с първи успех. Следващият двубой на България е през октомври с Люксембург отново в Пловдив.