България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност. Около това се обединиха министър-председателят Димитър Главчев и посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен на среща в Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба.

"Подчертано бе взаимното задоволство от постигнатите резултати в сектор енергетика, особено в газовата диверсификация. Изтъкнато бе, че предприетите от България стъпки в тази посока са впечатляващи. Сътрудничеството между двете страни допринася за увеличаване на енергийната сигурност и диверсификация на източниците и маршрутите за доставки не само в нашата страна, но и в региона", се посочва в информацията за срещата.

Премиерът Главчев изрази увереност, че партньорството със САЩ в ядрената енергетика също ще продължи. По време на разговора бе посочено, че проектът за изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред основните приоритети в работата на настоящето правителство. Той е от стратегическо значение както за енергийната сигурност на България и региона, така и за постигане на целите за декарбонизация.

Сред обсъдените теми по време на срещата бе и напредъкът на проекта за разширение на подземното газово хранилище „Чирен“. Подчертано бе, че удвояването на капацитета за съхранение на природен газ е от стратегическо значение за енергийната сигурност, диверсификацията и развитието на газовия пазар в региона.

Вчера вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и министърът на енергетиката Владимир Малинов също проведоха среща с посланика на Съединените американски щати Кенет Мертен.