От представената презентация стана ясно, че основните здравни рискове, последвали от горещите вълни, са повишена заболеваемост и смъртност; повишен стрес и безпокойство; повишени нива на междуличностно насилие и нарушен режим на съня.

Три вида са предизвиканите от топлината заболявания – крампи, топлинно изтощение и топлинен удар.

По думите на д-р Спасова екстремната топлина и застоялият въздух по време на гореща вълна увеличават замърсяването с тропосферен озон и прахови частици , а все по-честите пожари предизвикват проблеми с дишането.

Експертът обясни, че при гореща вълна рискът за хора с диагноза шизофрения да загинат е от 8 до 13 пъти по-висок в сравнение с останалите.

„Според нов критерий, въведен в здравния доклад на сп. "Лансет" за Европа, става ясно, че заради топлинните вълни имаме по-малка възможност за спорт на открито, което увеличава затлъстяването и развитието на незаразните болести‘‘, каза климатологът.

„Косвена връзка със здравето можем да открием и при пътната безопасност, защото над 35 градуса асфалтът се размеква и се образуват коловози, и съответно се поставя забрана за тежкотоварни автобуси, която не винаги се спазва. Установено е, че в България 60 човека загиват годишно, поради инциденти, предизвикани от деформация на асфалта‘‘, добави климатоложката, като цитира данни от Института за пътна безопасност.