Комисията за защита на потребителите, съвместно с Министерството на здравеопазването, въведе забрана за продажбата т.нар. енергиен прах. До решението се стига след като на среща здравният министър Галя Кондева и председателят на Комисията за защита на потребителите разгледали получените експертни становища, както и анализът на количествения и качествен състав на тези продукти, предназначението и начина им на употреба.Според Националния център по обществено здраве и анализи и Експертниясъвет по медицинската специалност "Ушноносно-гърлени болести" тези продукти и нестандартният им начин на употреба, а именно чрез вдишване, представляват риск. Посочва се, че не са ясни методите на дозиране, както и количеството вещества в "една доза", а системната употреба може да доведе до изтъняване на носната лигавица, перфорация на носната преграда и дори блокаж на дихателните пътища.


КЗП забранява пускането на нови партиди от енергийния прах на пазар, а продуктите, които вече се предлагат в търговски обекти, ще бъдат изтеглени.


След заповед на здравния министър в периода 28 август - 3 септември на територията на страната са проверени над 380 обекта, като временно е преустановена реализацията на 180 опаковки от продукта.Властите разбраха за наличието на енергийния прах, като алтернатива на напитките, след като медиите вдигнаха шум за реклама, пусната в социалните мрежи от попфолк певицата Диона. Последва бърза реакция на здравното министерство и прокуратурата.