Депутатите в Европейския парламент искат да се сложи край на смяната на часовото време два пъти в годината, пише Bild.

Брюксел обеща преди много години да прекрати редовната смяна на часовото време от зимно към лятно и обратно, но до момента това не се е случило.

66 членове на Европейския парламент днес изпратиха искане най-после да се изпълни това обещание до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Проучванията показват, че промените във времето влияят негативно върху моделите на съня, увеличават риска от инфаркти и инсулти и могат да доведат до увеличаване на броя на пътните произшествия. В същото време, изчисленията на спестените енергийни разходи напълно не се оправдаха“, се казва в писмото на депутатите.

Проучване, проведено през 2018 г., показа, че 84% от гражданите на ЕС са уморени от смяната на времето. Европейският парламент гласува в подкрепа на премахването, а тогавашният шеф на ЕС Жан-Клод Юнкер обеща да изпълни това решение.

Когато Урсула фон дер Лайен наследи Юнкер през декември 2019 г., тя наследи и това обещание. Пандемията и мудността на бюрократите на ниво национални правителства попречиха на това да се случи. Сега отново си спомниха смяната на времето. Министрите на транспорта трябва да се заемат с работата.