Утре, 14 май, вторник, в 08.00 часа бургаската електронна система за прием в първи клас ще бъде активирана в режим за кандидатстване. Община Бургас призовава всички родители да се възползват от предимствата на електронната платформа за записване и да регистрират децата си онлайн на сайта: https://www.uburgas.org/.

Първият етап на записване в първи клас ще продължи до 24 май, а резултатите от класирането ще бъдат обявени на 3 юни в електронната система, като е необходимо въвеждане на ЕГН и парола за достъп. Списък с имената на децата, приети на първо класиране, ще бъде поставен и на видно място в училищата.

Родителите на приетите на първо класиране деца ще могат да ги запишат в срок от 5 до 12 юни. Записването става на място, в съответното приемно училище. Информация за документите можете да откриете на страница "Въпроси" на сайта:https://www.uburgas.org/.

Обявяването на останалите свободни места след първо класиране се извършва на 18 юни, а на следващия ден - 19 юни от 08.00 часа родителите на неприетите на първо класиране деца могат да променят реда на желанията за второ класиране.

Родителите трябва да знаят, че най-много точки при кандидатстване носи адресната регистрация на детето. Ако детето е живяло над 3 години на декларирания постоянен или настоящ адрес, попадащ в прилежащия район на предпочитаното от вас училище, ще получите 300 точки. Дете с постоянен или настоящ адрес извън съответния прилежащ район на даденото училище, ще получи едва 1 точка. Тези родители, които нямат възможност да направят това онлайн, могат да подадат регистрационния талон на място в даденото учебно заведение.

Най-често срещаната грешка е родители от ж.к. „Възраждане“ да посочат учебно заведение в район „Възраждане“ и така детето им да бъде записано в училище в ж.к. „Меден рудник“. За да няма злоупотреби, декларираният от родителите адрес на местоживеене на детето ще се проверява по служебен път от дирекция ГРАО.

Свободните места за прием в първи клас тази година са общо 2152.

За поредна година Община Бургас ще осигури възможност за увеличаване на местата за първи клас и изобщо на капацитета на училищната си инфраструктура. Нови три паралелки ще бъдат разкрити с отварянето на врати през есента на новия училищен корпус на ОУ „Христо Ботев“ в кв. „Сарафово“. Още една нова паралелка ще има и в ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията". С бързи темпове и по график въври и строежът на новия корпус на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“.