Кампанията „Знам какво изхвърлям“ се проведе в периода 16 юни – 16 юли 2024 г. и е част от информационно-образователните дейности във връзка с промяната в начина на събиране на отпадъците, който Общината ще въведе.

Преди началото на кампанията кметът Иван Алексиев проведе среща с участващите домакинства, на която бяха представени целите и бяха раздадени информационни материали с указания за правилно разделяне и сортиране на отпадъците.

Участниците в кампанията получиха кошчета и чували в различни цветове за смесени, биоразградими, хартиени, стъклени, пластмасови и метални отпадъци. Сортираните отпадъците се събираха ежедневно и по предварително определен график за всеки вид отпадък. Целта бе домакинствата по емпиричен начин да разберат колко отпадъци генерират, каква част от тях могат да се рециклират, начина си на пазаруване и потребление и сами да осъзнаят правилните стъпки за промяна на поведението си към намаляване и разделно събиране на отпадъците.

За един месец, домакинствата от един блок в Поморие генерираха общо 610 кг. отпадъци, от които: 369 кг. биоразградими, 37 кг. стъкло, 51 кг. хартия, 65 кг. пластмаса/метал и 88 кг. смесен битов отпадък.

По данни на Дирекция „Бюджет и финанси“ средната стойност на 1 кг отпадък за гр. Поморие, за посочения период, е приблизително 1 лв./кг или генерираният от наблюдаваните домакинства общ отпадък би струвал общо 610 лв. за този един месец, ако не се извършва сортиране на същия. Ако обаче се извърши съвестно и отговорно сортиране на стъкло, хартия и пластмаса/метал, облагаемият отпадък ще се намали със 153 кг и съответно със 153 лева (37 кг. стъкло + 51 кг. хартия + 65 кг. пластмаса/метал). Ще се заплати само 457 лв. (общо за хранителните/биоразградими и смесен отпадък) или за месец ще се реализира икономия за тези домакинства в размер на 153 лева или с 33 % намаляване на месечните разходи за генерираните отпадъци, които биха се платили на принципа „плащащ колкото изхвърляш“.

Горният пример нагледно показва високата ефективност при разделно събиране на битовия отпадък, който е от полза на домакинствата и бизнеса, в подкрепа на ефективно и отговорно оползотворяване на отпадъците и с грижа за природата и за значително намаляване на депонирания отпадък.

За да се въведе успешно този метод е изключително важно разделянето на отпадъците да се прави съвестно и да не бъдат замърсени съответните материали, за да може да бъдат предадени за рециклиране, а не изпратени отново към депото, макар и събрани разделно.

В проведената кампания най-голям е процентът на събраните биоразградими/хранителни отпадъци – 60% от общия отпадък. За да не попада този отпадък в смесения, Община Поморие започна раздаването на кафяви кофи за хранителни отпадъци. Засега само в заведенията за хранене и търговските обекти, впоследствие и на домакинствата.

Кампанията „Знам какво изхвърлям“ се проведе в рамките на проект „Холистичен подход за управление на отпадъците в прехода към кръгова икономика“, който Община Поморие изпълнява заедно с трима партньори от България и един от Италия. Проектът е съфинансиран от Програма LIFE на ЕС и цели да въведе нова интегрирана система за управление на отпадъците в общината чрез осигуряване на информационна, техническа и институционална инфраструктура, пилотно тестване на схема за разделно събиране на смесени и рециклируеми отпадъци при източника на образуване (т.нар. от врата на врата) в избран район в гр. Поморие, последващо въвеждане на схемата в целия град и въвеждане на персонализирана такса битови отпадъци на база количеството изхвърлен отпадък.

Кампания „Знам какво изхвърлям“