Няма опасност България да бъде застигната от циклона, причиняващ опустошителни валежи и наводнения в Централна и Източна Европа. Това беше докладвано на служебния министър-председател Димитър Главчев на среща в Министерския съвет. Той свика работна среща в Министерския съвет заради бедственото положение в редица европейски региони, съобщиха от правителствената информационна служба. Ситуацията се следи всекидневно, беше докладвано на Главчев.

Във фокуса на срещата бяха също превантивните действия, които се правят планово по почистване на речни корита, отводнителни канали и възстановяване на диги. Служебният премиер поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедствия. В тази връзка ще се изпратят писма до областните управители и кметовете за наличностите им като техника и материали за справяне с бедствени ситуации и за превенция.

Възможностите за финансиране на щети от бедствия и форсмажорни обстоятелства по линия на европейската солидарност също бяха дискутирани в рамките на срещата.

Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов изтъкна, че са направени постъпки пред Европейската комисия (ЕК), така че за първи път България да се възползва от кризисния резерв за сектор "Земеделие". В срещата участваха също служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова, както и служебните министри на регионалното развитие и благоустройството, на вътрешните работи, на околната среда и водите, на енергетиката, на икономиката и индустрията.