Ние вече готвим черновата на заявлението за Факултет по дентална медицина. Това е нещо много естествено, не е някаква празна амбиция, за мен това е една реалност. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов по време на форум за висшето образование, провел се в университет “Проф. д-р Асен Златаров.

„Осем години ни отне да убедим държавата да подкрепи създаването на Медицински факултет в Бургас. Това е страшно голям времеви диапазон, имайки предвид как се развиват съвременните технологии и процеси. Надявам се да е в пъти по-малък срокът в който ще получим подкрепа за създаване на факултета по Фармация“, добави Николов.

Той посочи усилията, които Бургас полага, за развитието на висшето образование в града и привличането на млади специалисти.

„След подробни разговори с всички наши ректори, ние стартирахме една доста рискова инициатива да създадем студентски кампус. Без качествени условия и финансиране висше образование и наука трудно се случва в съвременния свят. Именно за това ние решихме, че трябва да отделяме средства. И мога да кажа, че няма друга община в страната, която да отделя толкова средства. Тенденциите са, че се увеличават студентите. Тази година в Университет „Проф. д-р Асен Златаров те са се увеличили с 600 спрямо миналата година. Представете си, ако създаваме по-добри условия, ако запазим тази скорост или я увеличим, какво ще се случва на фона на демографската катастрофа в страната. Радвам се, че виждам у вас подкрепа. Ние не искаме да спорим и да се конкурираме с останалите градове. От много други общини дойдоха тук да преподават. Това е моя апел, ние подаваме ръка на всеки и също търсим подкрепа“, каза още Николов.