Много хора търсят къщи в селата близо до морето, разказаха брокери на имоти. Търсенето на такива къщи значително надвишава предлагането, което води до покачване на цените. Много хора разбраха предимството да имат собствен двор и пространство, където да играят децата. Селските къщи, които може да бъдат използвани за база, откъдето през лятото семейството да ходи на плаж, са привлекателни за голяма част от купувачите.

Голям интерес има и към имотите в самите морски курорти. Хората търсят ваканционни имоти по различни причини. Някои искат второ жилище край морето, което да ползват няколко седмици от годината, други търсят инвестиционни възможности, а трети искат място, където да прекарват цялото лято. Много хора предпочитат да инвестират парите си в имоти, които след това могат да отдават под наем и да получават доходи. Тези купувачи обикновено търсят имоти в комплекси с удобства като басейни, аквапаркове и ресторанти. Но много купувачи предпочитат имоти, за които не трябва да плащат такса за поддръжка.

Около 60% от купувачите на ваканционни имоти са българи, около 20-25% са европейци (поляци, германци, чехи, словаци), а около 20% са украинци. Англичани също купуват, макар че представляват по-малък дял от пазара в сравнение с предишни години.

Купувачите най-често търсят имоти на първа линия с гледка към морето, но в крайна сметка изборът се определя от цената и наличното предлагане. Най-голяма популярност имат районите около Несебър, Слънчев бряг, Равда и Свети Влас. Втората по популярност дестинация е около Варна - Св. св. Константин и Елена, Златни пясъци, а след това идват Созопол, Китен и Лозенец.